Hemşirelik Mesleğinin Zorlukları
Sağlık çalışanları mesleğinin zorluklarının ve sıkıntılarının farkında. Toplum, sağlık çalışanlarının sorumluluklarının, ne kadar ağır ve zor bir mesleğe sahip olduklarının farkında mı? Hemşirelik her ne kadar saygı duyulan bir meslek olsa da her meslekte olduğu gibi bu meslekte de belirli bazı zorluklar vardır.
Hemşireliğin Dezavantajları
Hemşireler ve diğer sağlık çalışanları kimi zaman hasta ve hasta yakınları tarafından şiddete maruz kalabiliyor. Hemşirelik mesleğinin zorlukları arasında en yaygını hasta ziyaretleri sırasında yaşanıyor. Hasta ziyaret saatleri içerisinde gelmeyen hasta yakınları hasta odasına kabul edilmediği için hemşireler, hasta yakınlarıyla sözlü tartışmaya maruz kalabiliyor. Hasta sağlığına zararlı olduğu için ilaç saatlerinde ekstra antibiyotik vermediği, birden fazla refakatçi kabul etmediği gibi pek çok nedenlerden dolayı bilinçsiz hasta yakınları tarafından sözlü ya da fiziksel şiddete maruz kalıyor.
Hemşirelik sağlık sektörünün ayakta kalması için en önemli mesleklerden biridir. Doktorun kabul gördüğü tedaviyi uygulamak, hastanın rutinini sağlamak, ilaçlarını vermek, hastanın durumu kötüleştiği takdirde doktora haber vermek gibi sorumlulukları vardır. Hastanın durumu kötüleştiğinde, ani bir durumla karşılaştığında hızlı bir şekilde ve doğru kararı verebilmeli, hastanın sağlığını gözetmelidir bu da mesleğin zorluklarından biridir.
Psikolojik Zorluklar
Nöbetlere kalarak uykusuz bir şekilde önemli kararlar verebilmek, kişinin sağlığından, hayatından sorumlu olmak düşüncesi yeterince zordur. Hemşireler uykusuz ve yorgun bir şekilde tüm bu yükü omuzlamaktadır. Hemşireliğin dezavantajları arasında ne yazık ki geçiştirilemeyecek kadar ciddi sorunlar vardır. Bunlardan en önemlileri bulaşıcı hastalıklara maruz kalmasıdır. İnsülin yapıldığında yanlışlıkla hastadan sonra iğne hemşirenin eline batabilir. Hastanın kanı, salgısı hemşirenin açık yarasına bulaşabilir ve hastanın bulaşıcı bir hastalığı varsa hemşire bu hastalığa yakalanabilir.
Hemşirelik mesleğinin dezavantajları olarak mesleki deformasyon da örnek gösterilebilir. Belli bir süre sonunda hastanede çok sık görülen hastalıklar ve ölümler sonucunda hemşire hastalıklara ve ölümlere karşı duyarsızlaşabiliyor. Belli bir kesim hemşireliği doktor yardımcısı olarak görüyor ve bu hemşireliğin imajını düşürüyor. Özellikle Türk toplumunda hemşirelerin yaşadığı en önemli sıkıntılardan biri de çevre tarafından sürekli meşgul edilmek. Farklı konularda bilgi almak için hemşirelerin günün her saatinde aranması mesleğin cilvesi olarak görülse de çalışanları mental olarak olumsuz etkilemektedir.
İnsanların farkında olmadan yaptığı şeylere bir hemşire gözünden açıklık getirilmiş ve sürekli maruz kalınılan nahoş durumlar hakkında da tepki dile getirilmiş, gayet açıklayıcı ve güzel?
Böyle zorlu bir süreçte bu zorluklar hakkında bilgilendirici bir yazı paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Emeğinize sağlık çok faydalı bir paylaşım.
Toplumun yaygın bir kesiminin genel bakışının aksine hemşirelik çok onurlu ve saygıdeğer bir meslektir ve bunun pandemi döneminde daha da iyi farkedildiğinin kanısındayım . Değinmiş olduğun konu çok güzel ?.
Emeğine sağlık.
Zorluklara, şiddette, dezavantajlara rağmen ülkesi için çabalayan hemşireler,
iyi ki varlar ve hep olmalılar…❤️