Hastalıklarda Erken Teşhis Ne İşe Yarar?
Hastalıkları erken bir şekilde teşhis etmek tedaviyi kolaylaştırmaktadır. Bunun yanı sıra erken teşhis yapabilmek için gerekli olan incelemeler ve testler oldukça önemlidir. Hastalıkların erken teşhisi hayat kurtarmaktadır. Bu yüzden herhangi bir hastalık belirtisi gördüğümüz zaman bunun ihmal etmemeli, test ve incelemeleri yaptırmamız gerekmektedir. Ülser, kanser, koroner kalp hastalıkları, MS kemik erimesi, böbrek yetmezliği gibi birçok hastalık erken teşhis ile tedavi şansını artırmaktadır. Ayrıca bu alanda teknolojik anlamda birçok yenilik geliştirilmiştir Genetik tarama yöntemleri gelişmiştir. Bu yöntemler sayesinde birçok hastalık anne karnındayken bile belirlenmektedir.
Hastalıklarda Erken Teşhisin Faydaları Nelerdir?
Herhangi bir hastalığın erken teşhisi hastalığın önceden saptanmasına olanak sağladığından dolayı tedavinin daha erken yapılmasına yol açar ve böylece tedaviden daha verimli sonuçlar elde edilir. Eğer hastalık erken teşhis edilmezse ileride daha kötü sonuçlara yol açabilir ve hastalık tedavi edilemez duruma girebilir. Ayrıca erken teşhis edilemeyen bir hastalığının tedavi dönemi de oldukça zor ve yıpratıcı olur. Bununla birlikte eğer hastalık erken teşhis edilmezse hastanın psikolojisi de bu durumdan olumsuz etkilenmektedir. Bu yüzden herhangi bir şikâyet olmasa bile kişilerin mutlaka belirli aralıklarla düzenli olarak sağlık taramaları yaptırılmaları tavsiye edilmektedir. Ayrıca risk altında olan kişilerin ya da ailesinde kronik bir hastalığı bulunan ya da ailesinde bir hastalık öyküsü olan kişilerin mutlaka sağlık taramalarını ihmal etmemeleri gerekmektedir.
Bununla birlikte diğer kişilerin hastalıkla ilgili herhangi bir belirtisi varsa bu belirtiyi ciddiye alarak hastaneye mutlaka erkenden gitmelidir. Hastalığın erken teşhisini sağlaması oldukça önemlidir. Eğer kişide hastalık belirtileri var ve kişi doktora gitmeye çekiniyor ya da üşengeçlik gösteriyor ise bu durumda hastalık ilerlemekte ve tedavinin sonuçları oldukça kötüye gidebilir ve tedavi kötü sonuçlanabilir. Ayrıca hem ekonomik yönden hem de psikolojik yönden birçok sıkıntılara yol açan bir durumdur. Özellikle kadın ve erkeklerin 50 yaşın üzerinde ise 10 yılda bir kolonoskopi yaptırmaları önerilmektedir. Ayrıca kadınların düzenli olarak mamografi çektirmeleri tavsiye edilir. Hipertansiyon hastalığının erken teşhis edilebilmesi için de düzenli olarak tansiyonun ölçülmesi önerilmektedir.
Hastalıkların Erken Teşhisi Neden Önemlidir?
Check up yaptırmak, sağlık kontrollerinin yaptırılması, bireylerin erken hastalıkların erken teşhis edilmesinin önemi hakkında bilgilendirilmesi oldukça önemlidir. Erken dönemde yapılan check-up, erken dönemde saptanan hastalık, hastanın ameliyat zorunluluğunu bile ortadan kaldırabilir. Hastalık ne kadar erken teşhis edilirse tedavisine erken başlama şansı bulur. Böylece kişi eski sağlığına kavuşur. Erken teşhisle kişinin eski sağlığına kavuşması oldukça kolaylaşmış olur. Erken teşhis edilebilen hastalıklar doğru tedavi yöntemleri ve doğru zamanla tedavi edilebilmektedir.
Bununla birlikte hastalığın erken teşhisi yaşam kalitesini, tedavinin başarısını, yaşam süresini uzatmaktadır. Yani erken teşhis herkes için sağlık açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Erken teşhis kişilerin yaşam standartlarını yükseltmektedir. Ayrıca bireylere maliyet açısından kolaylık sağlamaktadır. Erken teşhis hastalığın ilerlemesini ve başlamasını önlemektedir. Bunun yanı sıra bireylerin psikolojik ve fizyolojik sağlıklarını sürdürmesi için erken teşhisin için birçok faydası bulunmaktadır. Her herhangi bir hastalığın erken teşhisi mutlaka hayat kurtarmaktadır ve birçok faydası olduğu için toplumu bu konularda bilgilendirmek oldukça önemlidir.
Check up
Check Up nedir? Check-up geniş kapsamlı yapılan bir taramadır. Kan tahlilleri, kanser taramaları, EKG işlemlerini içermektedir. Ayrıca hiç belirti vermeyen bir hastalığın erken teşhisinde de check-up oldukça önemli bir yere sahip olmaktadır. Eğer kişinin şikâyeti yoksa bile yılda en az bir kere check-up yaptırmaları önerilir.
Ketem
Kanser için erken teşhis tarama ve eğitim merkezi anlamına gelmektedir. Erken teşhis hayat kurtarır ilkesi ile yola çıkılmaktadır ve bu kapsamda kişiye birçok çeşitli sağlık taramaları yapılmaktadır. Ketemin yürütmüş olduğu hizmetler ücretsiz sunulur. Ketem kanser taramalarını ücretsiz olarak yapmaktadır. Özellikle kanserde erken teşhis oldukça önemlidir. Bunların dışında okullarda yapılan sağlık taramalarının da ayrı bir önemi vardır. Ağız diş görme gibi işitme taramaları yapılabilir. Sağlık tarama sonuçları olumsuz olan kişiler sağlık kurumlarına yönlendirilmektedir. Aynı zamanda iş sağlığı ve iş güvenliği kapsamı altında da iş yerlerinde sağlık taramalarının yapılması hastalığın erken teşhisi için oldukça önemlidir. Bunların dışında Kalp yetersizliğinin erken belirtileri şunlardır; bitkin hissetme, halsiz hissetme, yorgun hissetme, nefes darlığı, nefes almada zorluk, kalbin düzensiz bir şekilde atması gibi belirtilerdir.
Kaynaklar:
Yazılı Kaynak: Erken Tanı Hizmetleri, Ankara Üniversitesi
Görsel Kaynak: Envato Elements