Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yöntemleri
Bulaşıcı hastalıklar bakteri, virüs, mantar veya parazit gibi mikroorganizmaların neden olduğu hastalıklardır. Çok çeşitli bulaşıcı hastalık ve bulaşma yöntemi vardır. Bazı bulaşıcı hastalıklar kişiden kişiye aktarılabilir, bazıları hayvanlardan insanlara geçer, bazı bulaşıcı hastalıklar ise bozulmuş yiyeceklerden ya da kirlenmiş sulardan bulaşabilir. Soğuk algınlığı, nezle ya da grip gibi bulaşıcı hastalıklar kendiliğinden geçebildiği gibi hastanede yatış ve uzun süreli tedavi gerektiren bulaşıcı hastalıklar da bulunmaktadır. Bütün bulaşıcı hastalıkların kendilerine özgü semptomları bulunduğu gibi bütün bulaşıcı hastalıklarda ortak semptomlar da bulunmaktadır. Bunlar öksürük, ateş, ishal, kas ağrıları ve yorgunluk olarak sıralanabilir.
Bulaşıcı Hastalıkların Bulaşma Yöntemleri
Bulaşıcı hastalıkların bulaşma yöntemleri de oldukça çeşitlidir fakat büyük bir çoğunluğuna yakalanmanın en kolay yöntemi doğrudan temasta bulunmaktır. Hasta kişiler ya da hasta hayvanlarla direkt temasta bulunmak hastalığa sebep olan patojenlerin kişiden kişiye geçmesini sağlar. Patojen taşıyan kişinin sağlıklı bir kişiyle sarılması, öpüşmesi, tokalaşması hastalık sebebinin yayılmasına olanak sağlar. Evcil hayvanlar da dahil olmak üzere, hasta hayvanlar tarafından çizilmek ya da ısırılmak; hayvanların dışkı atıklarıyla temasta bulunmak mikropların yayılmasına ve değişik hastalıklara sebep olabilir.
Doğrudan temastan olmasa bile dolaylı temas yöntemiyle de hastalıklar bulaşabilmektedir. Hastalık sahibi bir kişinin dokunduğu yere temas etmek, aynı yere oturmak hastalıkların yayılmasına olanak sağlar. Pek çok virüs ve bakteri çeşitli yüzeylerde uzunca bir süre varlığını koruyabilmektedir. Bu yüzeylerle temas halinde hastalıklar sağlıklı kişiye de bulaşmış olur. Bunlar dışında böcek ısırıklarından da bulaşıcı hastalıklar yayılabilir. Hastalıklara sebep olan patojenler kirli su ya da bozuk gıdalar aracılığıyla insan vücuduna yerleşebilir.
Bulaşıcı Hastalıklardan Korunmak
Bulaşıcı hastalıklardan korunma yöntemleri oldukça basittir. Direkt temastan kaçınmak, el yıkama alışkanlığı kazanmak, özellikle son günlerde maske kullanımına ayrıca dikkat etmek, düzenli olarak aşı olmak, yiyecekleri tazeyken tüketmek ve güvenli bir şekilde pişirmek; tarak, dış fırçası, tıraş bıçağı gibi kişisel hijyen ürünlerinin paylaşılmaması gibi basit önlemlerle bulaşıcı hastalıkların yayılmasının önüne geçilebilir. Yurt dışına seyahatlerden önce kolera, sarı humma, hepatit gibi aşıların yapılması bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önler.