Hemşirelik Mesleğinin Tarihsel Gelişimi
Hemşirelik mesleğinin ve hasta bakımının tarihi eski çağlara kadar uzanmaktadır. Neolitik çağlardan kalma kalıntılar incelendiğinde diş çekme kafatası işlemleri gibi tedavi yöntemlerine rastlanmıştır. M.Ö 3500 yıllarına ait eski Hint kitapların da sağlık ve tıbbi çeşitli bilgilere ulaşılmaktadır. Bazı kaynaklarda ise hemşirelik ve hasta bakımı İsa peygamber dönemine ait olduğuna rastlanmaktadır. Kendini Tanrı ya adamış rahibelerin fakir, yoksul ve ihtiyaç hastalara baktığı bilinmektedir. Orta çağ dönemlerinde hasta bakımında önemli gelişmeler yaşanmasının sebebi doğunun ve batının kültür alışverişinde bulunmasıdır. 19. yy gelindiğinde ise Kırım savaşında ortaya çıkan lambalı kadın unvanı ile de bilinen Florance Nightingale şimdiki manasıyla hemşirelik mesleğinin temellerini atarak mesleği önemli yerlere taşımıştır.
Hemşirelik Mesleği Tanımı
Bireyin ruhsal bedensel sağlığını yaşam kalitesini iyileştirip gerekli tıbbi bakımı sağlayarak hasta bireyin ailesi ve diğer ekip arkadaşları ile uyumlu planlı bir şekilde çalışıp planlama yapmasıdır. Bireyin aile ve toplum sağlığının korunması yaşam kalitesinin artırılıp iyileştirilmesini hedefler. Hastaya doğru tedavi yöntemleri uygular denetler ve hasta takibini yapar. Hastalar hakkında raporlar tutar. Acil durumlarda ilk yardım da bulunur, ameliyat tedavi işlemlerin de doktora yardımcı olur ilaçları temin eder, enjeksiyon yapar. Hastaya ve yakınlarına psikolojik destekte bulunur. Tedavi için hastanın ayarlanması hazırlanması görevi de hemşirenin olmaktadır. Hastaya uygulanacak işlemler hakkında bilgilendirme yükümlülüğü ve verilen hemşirelik bakımının kalitesini ve sonuçlarını değerlendirmek, hizmet sunumunda bu sonuçlardan yararlanarak gerekli iyileştirmeleri yaparak sonuçları ilgili birime iletmek de hemşirenin görevleri arasında olmaktadır.
Hemşirelik Eğitiminin Gelişimi
Hemşirelik mesleği tercih etmesi gereken kişiler sabırlı, insan sevgisi olan, yardımsever kişiliğe sahip işini temiz, titiz ve dikkatli bir şekilde icra edebilecek bu yeterliliğe sahip olduğunu düşünen kişiler tercih etmelidir. Ülkemiz de ilk kez 1920 yıllarında Amiral Bristol Hastanesine bağlı hemşire okulu açılmıştır. Eğitim süresi 1957 yılında 4 yıla çıkartılarak Milli Eğitim Bakanlığına bağlanıp sağlık meslek lisesi olarak adlandırılmıştı. Cumhuriyet dönemi açılan ilk hemşire okulu ise Kızılay hemşire okuludur.1958 yılında eğitim süresi 4 yıla yükseltilmiştir. 1946 yılında Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı bünyesindeki yataklı tedavi kurumlarının ihtiyacını karşılamak üzere bugünkü Sağlık Meslek Liseleri açılmıştır. 1985 yılında ise askeriye ve silahlı kuvvetlerin sağlık hizmetlerini karşılamak için Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA), hemşirelik yüksek okulu adıyla kurulmuştur.
Hemşire olmak için 2014 yılında sağlık meslek liselerinden mezun olmak şartı yeterli iken değişen kanun ile birlikte üç adet yeni meslek dalı ortaya çıkmıştır. Hemşire yardımcısı, sağlık bakım teknisyenliği ve ebe yardımcısı bölümleri olarak değiştirilmiştir. Lise mezunu olduktan sonrasında yapılan üniversiteye geçiş sınavlarından yeterli puanı almak gerekmektedir. Geçtiğimiz yıllarda sağlık meslek liseleri ve ön lisans mezunu hemşirelik unvanına sahip kişi tedavi edici hizmetler ve koruyucu sağlık hizmetleri alanlarında görev yapabiliyorlardı şimdi ise hemşirelik ön lisans bölümü üniversitelerden kaldırılırken sınavsız geçiş de bununla birlikte kalkmış oldu. hemşirelik yapabilmek ve bu unvana sahip olmanın tek koşulu üniversite sınavlarında yeterli puanı alarak hemşirelik lisans bölümünü tamamlamaları olarak değiştirildi.
Hemşirelik kursları ile hemşire oluna bilinir mi? Hemşirelik kursları hemşirelik yapmak yeterliliği sağlamaz. Hemşire diploması almış mezunlara meslekte yükselmelerini sağlayan kurslar olarak karşımıza çıkmaktadır. Örneğin; ameliyathane hemşireliği, koroner yoğun bakım, çocuk hastalıkları hemşiresi vb. alanlarda yükselmek ve yeterlilik seviyesini artırmak için çeşitli alanlarda sağlık bakanlığı, il sağlık müdürlükleri ve üniversiteler tarafından gerekli eğitimler verebilirler. Ama kurslar tek başına hemşire olmaya yetmez. Hemşirelik mesleğinde yükselmek için lisans eğitimini tamamlamış ve sonrasında gerekli sınavlara girerek yüksek lisans eğitimini tamamlamış olmak gerekir. Tecrübe kazandıkça meslekte ilerleme kaydettikçe hemşirelikte yükselmek mümkündür.
Hemşirelik Mesleğinin Dalları
Hemşirelik mesleğinin pek çok alanı ve dalları mevcuttur. Anestezi hemşiresi, ameliyat hemşiresi, yeni doğan hemşiresi, psikiyatri hemşiresi, klinik hemşiresi, yaşlı bakım hemşiresi gibi pek çok alan mevcut kendinize ve kişiliğinize alanın istediği yeterliğe uygun olmanıza bakarak çalışma alanınızı seçebilirsiniz. Hemşireler çalışma yerleri olarak kpss de gerekli puanı alarak devlet hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri sağlık ocakları aile hekimliği poliklinikler gibi kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler ya da özel hastane poliklinik yaşlı bakım evleri doğum evlerinde çalışabilecekleri gibi akademisyenlik de yapabilirler. Ayrıca hemşireler çeşitli kuruluşların bünyesinde barınmakta olan sağlık birimleri ve kreşler içinde de görev yapabilirler.
Son söz olarak hemşirelik mesleğini tercih edecek iseniz bedenen sağlıklı, dürüst, hoşgörülü, soğukkanlı, sabırlı insan hayatına saygılı insan sevgisi olan insanlara yardımcı olmaktan mutlu olan ekip çalışmalarına ayak uydurabilen aktif çalışma hayatına uyum sağlayabilecek eğitime ve araştırmayı seven temiz, titiz ve düzenli bir kişiliğe sahipseniz bu kutsal mesleği seçebilirsiniz. İnsan hayatından sorumlu olan hemşirelerin sürekli olarak dikkat ve sorumluluk bilinçli olmalı özenli bir şekilde hastalara en iyi şekilde hizmet vermeleri gerekmektedir.