Hemşire Nöbet Ücretleri 2023 Ocak Ayı Zammıyla Ne Kadar Oldu?
Hemşireler, sağlık sektöründe önemli bir yere sahip olan ve gece gündüz demeden insan sağlığı için çalışan sağlık çalışanlarıdır. Hemşirelerin nöbet ücretleri ise uzun yıllardır birçok tartışma konusu olmuştur. Ancak, 2023 Ocak ayı zammı ile hemşire nöbet ücretleri yeniden belirlendi. Peki, kadrolu ve sözleşmeli hemşire nöbet ücretleri 2023 yılı ocak ayında ne kadar oldu?
Hemşire Nöbet Ücretleri 2023’te Ne Kadar Oldu?
Hemşirenin bir ayda çalışması gereken mesai saati dışında tuttuğu nöbetlerin belirli bir ücreti vardır. Bu nöbet ücreti hemşirenin eğitim seviyesine, kadrosuna ve nöbet tutulan servisin özellikli birim olmasına göre değişir. Bir hemşirenin 2023’te ki bir saatlik nöbet ücreti 27,72 TL ile 72,62 TL arasında değişmektedir. Burada unutulmaması gereken nokta ise bir hemşirenin nöbet ücreti alması için mesai saati dışında minimum 6 saat daha nöbet tutması gerektiğidir. Detaylı nöbet ücretlerini bu yazının devamında görebilirsiniz.
Kadrolu Lisans-Ön lisans Hemşiresi Nöbet Ücretleri
Hemşire Nöbet Ücretleri 2023 Ocak ayı itibariyle kadrolu lisans-ön lisans hemşirelerinin nöbet ücretleri aşağıdaki gibi belirlenmiştir:
- Normal Birimler için saatlik nöbet ücret 38,84 TL
- Dini ve Resmi Bayram için saatlik nöbet ücreti 48,55 TL
- Özellikli Birimler için saatlik nöbet ücreti 58,1 TL
- Özellikli Birimler için Dini ve Resmi bayramlarda nöbet ücreti 72,62 TL
Kadrolu Ortaöğretim Hemşiresi Nöbet Ücretleri
Kadrolu ortaöğretim hemşire nöbet ücretleri 2023 Ocak ayında zamlandı. Buna göre;
- Normal Birimler için saatlik nöbet ücret 33,41 TL
- Dini ve Resmi Bayram için saatlik nöbet ücreti 41,76 TL
- Özellikli Birimler için saatlik nöbet ücreti 48,54 TL
- Özellikli Birimler için Dini ve Resmi bayramlarda nöbet ücreti 60,67 TL
Sözleşmeli Lisans-Ön lisans Hemşiresi Nöbet Ücretleri
Sözleşmeli lisans-ön lisans hemşirelerinin nöbet ücretleri de kadrolu hemşirelere benzer şekilde belirlenmiştir:
- Normal Birimler için saatlik nöbet ücret 33,26 TL
- Dini ve Resmi Bayram için saatlik nöbet ücreti 41,58 TL
- Özellikli Birimler için saatlik nöbet ücreti 49,92 TL
- Özellikli Birimler için Dini ve Resmi bayramlarda nöbet ücreti 62,40 TL
Sözleşmeli Ortaöğretim Hemşiresi Nöbet Ücretleri
Sözleşmeli ortaöğretim hemşirelerinin nöbet ücretleri de kadrolu ortaöğretim hemşirelerine benzer şekilde belirlenmiştir:
- Normal Birimler için saatlik nöbet ücret 27,72 TL
- Dini ve Resmi Bayram için saatlik nöbet ücreti 34,66 TL
- Özellikli Birimler için saatlik nöbet ücreti 41,58 TL
- Özellikli Birimler için Dini ve Resmi bayramlarda nöbet ücreti 51,98 TL
Bir Hemşire Ayda En Fazla Kaç Saat Nöbet Tutabilir?
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan “Nitelikli Sağlık Personeli Çalışma Esasları Yönergesi “ne göre, bir hemşirenin ayda en fazla 180 saat nöbet tutması gerekmektedir. Bu sayede, hemşirelerin yorgunluk ve stres seviyelerinin düşürülmesi hedeflenmektedir.
Hemşire Özellikli Birimler Nelerdir?
Hemşireler, farklı alanlarda görev almaktadır. Bazı özellikli birimlerde çalışan hemşirelerin nöbet ücretleri de farklılık gösterebilmektedir. Hemşirelerin çalıştığı hastanedeki özellikli birimler aşağıdaki gibidir:
- Ameliyathane,
- Yoğun Bakım,
- Doğumhane,
- Yenidoğan,
- Süt Çocuğu,
- Yanık,
- Diyaliz,
- Anjiyo Üniteleri,
- Palyatif Bakım,
- Acil Servis-Poliklinik,
- Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanelerinin Psikiyatri Servisleri,
- Kemik İliği Nakil Üniteleri,
- Organ ve Doku Nakli Üniteleri
Aşağıda hemşirelerin çalıştığı bazı birimler ile ilgili bilgiler verilmiştir:
- Yoğun Bakım Üniteleri: Yoğun bakım üniteleri, kritik hastaların tedavi edildiği yerlerdir. Bu ünitelerde çalışan hemşireler, hastaların hayatını kurtarmak için çok önemli bir rol oynarlar. Yoğun bakım hemşireleri, hastaların vital bulgularını izleyerek, ilaçları yöneterek, solunum cihazlarını kullanarak ve diğer tedavileri uygulayarak hastaların sağlık durumlarını takip ederler.
- Acil Servisler: Acil servisler, aniden ortaya çıkan tıbbi durumlar için acil bakım sağlayan yerlerdir. Bu birimlerde çalışan hemşireler, hastaların ilk müdahalelerini yaparak, hayat kurtarmaya yardımcı olurlar. Acil servis hemşireleri, hastaların vital bulgularını izleyerek, ilaçları yöneterek, yaraları tedavi ederek ve diğer tıbbi müdahaleleri uygulayarak hastaların durumlarını stabil hale getirirler.
- Doğumhaneler: Doğumhaneler, doğum yapan kadınların ve yeni doğan bebeklerin bakımını üstlenen yerlerdir. Bu birimlerde çalışan hemşireler, doğum öncesi ve sonrası bakımı yaparak, annenin ve bebeğin sağlık durumunu takip ederler. Doğumhane hemşireleri, ayrıca yeni doğan bebeklere bakarak, gerekli testleri yaparlar ve bakım ihtiyaçlarını karşılarlar.
- Onkoloji Üniteleri: Onkoloji üniteleri, kanser hastalarının tedavi edildiği yerlerdir. Bu birimlerde çalışan hemşireler, kemoterapi ve diğer tedavileri yöneterek, hastaların sağlık durumunu takip ederler. Onkoloji hemşireleri, hastaların tedavi süreçlerinde moral destek vererek, hastaların tedavi sürecinde daha rahat olmalarına yardımcı olurlar.
- Psikiyatrik Birimler: Psikiyatrik birimler, zihinsel sağlık sorunları olan hastaların tedavi edildiği yerlerdir. Bu birimlerde çalışan hemşireler, hastaların ilaçlarını yöneterek, terapileri yöneterek ve hastaların güvenliğini sağlayarak, hastaların sağlık durumlarını takip ederler.
Kaynak: @hemsirebeey İnstagram Gönderisi