Hemşirelik Bölüm Dersleri
Hemşirelik bölümü dersleri, hemşirelik fakültelerinin, sağlık bilimleri fakültelerinin ve sağlık bilimleri yüksekokullarının hemşirelik bölümlerinde 4 yıl boyunca okutulan derslerdir. Bu dersler genellikle hemşirelik ve tıp ağırlıklıdır. Bu derslerin içinde teorik dersler olmasının yanında daha çok uygulamaya dayalı dersler mevcuttur. Her üniversitenin kendisine ait ders programı olsa da genel olarak derslerin işlendiği dönemler hemen hemen aynıdır. Aynı zamanda üniversiteden üniversiteye seçmeli dersler ve bazı derslerin isimleri değişebiliyor. Biz bu yazımızda ise her üniversite de okutulması gereken derslere ve içeriklerine değineceğiz.
Hemşirelik Dersleri
Hemşirelik bölümü derslerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Anatomi
- Biyokimya
- Fizyoloji
- Histoloji
- Mikrobiyoloji
- Hemşireliğe Giriş
- Hemşirelik Esasları
- Farmakoloji
- Patoloji
- İç Hastalıkları Hemşireliği
- Epidemiyoloji
- Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği
- Hemşirelikte Yönetim
- Biyoistatistik
- Acil Hemşireliği ve İlk Yardım
- Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği
- Psikiyatri Hemşireliği
- Halk Sağlığı Hemşireliği
Hemşirelik Derslerinin İçerikleri
Anatomi
Hemşirelik bölümü derslerinin tıp ağırlıklı olan derslerinden bir tanesidir. İnsan vücudu anatomisinin öğretildiği derstir. Ders saatleri genellikle laboratuvarda geçiyor. Genel olarak her üniversitede ilk dönem verilir. Öğrencilerin tıbbi terimlerle ilk karşılaştığı derstir. Derste sinir sistemi anatomisi, duyu organları anatomisi, iskelet sistemi anatomisi, solunum sistemi anatomisi, sindirim sistemi anatomisi dolaşım ve endokrin sistemi anatomisi gibi konular işlenmektedir.
Biyokimya
Bu derste, biyokimyanın temelleri, karbonhidratlar, proteinler, lipitler, enzimler, vitaminler, hormonlar ve metabolizmada görev alan temel maddelerin öğretildiği derstir. Aynı zamanda biyokimya analizlerinin yorumlandığı derstir.
Fizyoloji
İnsan organizmasının fizyolojisini inceler. Hücre, doku ve organların işleyişini ve birebirleriyle ilişkisini inceler. Bu derste öğreneceğiniz bilgiler sizi için bir temel oluşturacaktır ve hem ileri ki öğrencilik hayatınızda ve hem de meslek hayatınızda sık sık karşılaşacağınız bilgileri öğreneceksiniz.
Histoloji
İnsan vücudundaki hücreler ve bunların bir araya gelmesiyle oluşan dokuları inceler. Epitel doku, bağ doku, kas doku, kan ve sinir dokusu gibi dokuları incelenmektedir. Bazı üniversitelerde “Genel Embriyoloji” de ayrıca bu dersle birlikte verilmektedir.
Mikrobiyoloji
Mikroorganizmaların özelliklerini, enfeksiyonların tanımı, sterilizasyon ve dezenfeksiyonun tanımı, immünolojinin temelleri ve aşılar gibi konuların işlendiği bir derstir. Dersin adı bazı üniversitelerde genel mikrobiyoloji bazı üniversitelerde ise mikrobiyoloji-parazitoloji diye geçmektedir.
Hemşireliğe Giriş
Bu dersin üniversiteden üniversiteye değişen farklı isimleri var ama hepsinin müfredatı hemen hemen aynıdır. Bu dersin amacı hemşireliğin tanımını yapmak, öğrenciler tarafından hemşireliğin bir meslek olarak kabul edilmesini sağlamak, hemşireliğin görev, yetki ve sorumluklarının öğretildiği derstir.
Hemşirelik Esasları
Hemşirelik bölümü derslerinin belki de en önemli derslerinden bir tanesidir. Hemşirelik uygulamalarının temeli atıldığı derstir. Bir üst döneme geçmek için kesinlikle bu dersten geçmelisiniz. Hemşirelik ve bakım süreci, enfeksiyon ve kontrolü ve uygulamaları, yara bakımı ve uygulamaları, yaşam bulgularının değerlendirilmesi, sıcak ve soğuk ve uygulamalar, ilaç uygulamaları, vücut mekaniği, bütün sistemlerin tanımı ve uygulamaları gibi konuları içeren derstir. Teorikte gösterilen uygulamaların pratiği laboratuvar derslerinde yapılır. Ayrıca birçok üniversitede dönemin son haftaları hastanede staja çıkılmaktadır.
Farmakoloji
Genel anlamıyla ilaçların etken maddelerinin ve bunların işleyişinin öğretildiği derstir. İlaç uygulama yolları da bu derste öğretilmektedir. Belki de ilk dönemlerin en zor derslerinden bir tanesidir. Çok fazla ilaç etken maddesi var ve bunları işleyişleri ile beraber akılda tutmak öğrencileri zorlayabiliyor. Ama zamanla pratik yaparak ve önemli ilaçlar ile sürekli karşı karşıya gelmek bu ilaçların akılda kalıcı olmasına yardımcı oluyor.
Patoloji
Hastalıkların nedenleri, oluşum süreçleri ve bunların organlar üzerindeki etkilerinin öğretildiği derstir.
İç Hastalıkları Hemşireliği
İç hastalıklar konusunda teorik bilgilerin öğretildiği ve bu teorik bilgilerin iç hastalıklardan muzdarip insanların hemşirelik bakımında nasıl kullanılacağını öğreten derstir. Bu dersi almak için ilk önce hemşirelik esasları dersini almanız ve bu dersi başarılı bir şekilde geçmeniz gerekiyor.
Epidemiyoloji
Epidemiyoloji, toplumdaki hastalık, kaza ve sağlıkla ilgili durumların dağılımını, görülme sıklıklarını ve bunları etkileyen belirteçleri inceleyen bir tıp bilimi dalıdır. Bu derste epidemiyolojinin tanımı, epidemiyolojik süreci, sağlığın geliştirilmesinde ve planlanmasında epidemiyolojik modelinin kullanılması, bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıkların epidemiyolojisi gibi konular öğretilir.
Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği
Genellikle Üniversitelerde 2. sınıfta verilen hemşireliğin önemli derslerinden bir tanesidir. Bu derste cerrahi hemşireliğin tanımı ve kapsamı, cerrahi asepsi ilkeleri, cerrahi hastalıklar ile ilgili koruyucu önlemler, cerrahi hastalıklarda hemşirelik bakımı gibi konular öğretilir. Teorikte öğretilen konular, laboratuvar ve hastane stajlarındaki uygulamalar ile pekiştirilir.
Hemşirelikte Yönetim
Hemşirelikte yönetim, yönetimin ilkeleri, yönetici hemşirelerin rolleri ve sorumlulukları, hemşirelik hizmetleri yönetim süreci ve işlevleri, hemşirelikle ilgili yasa ve yönetmelikler gibi konuların anlatıldığı bir derstir.
Biyoistatistik
Hemşirelik derslerinin arasında belki de matematik ağırlıklı olan tek derstir ve aynı zamanda üniversite eğitiminiz sırasında ki zor derslerinizden bir tanesidir. Bu derste temel istatistiksel kavramları öğrenmenin yanı sıra kuramsal dağılımlar, örnekleme yöntemleri, korelasyon ve regresyon yöntemleri gibi biyoistatistikle ilgili diğer kavramlar da öğretilmektedir.
Acil Hemşireliği ve İlk Yardım
Bu derste acil durumlarda yapılması gereken müdahaleler ve ilk yardım öğretilir.
Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği
Kadın üreme sistemi, gebelik, doğum ve kadın hastalıkları ile ilgili bilgilerin öğretildiği ve bunların yanında doğum öncesi ve doğum sonrası anne, fetüs ve bebek bakımı ile ilgili hemşirelik işlevleri, bakımı ve aile planlanmasının öğretildiği ana bir derstir.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği
Çocuk sağlığının korunması, devam ettirilmesi ve çocuk hastalıklarının önlenmesi ile ilgili teorik bilgilerin öğretildiği ve hemşirelik bakımının nasıl yapılacağına dair uygulamaların gösterildiği ana bir derstir.
Psikiyatri Hemşireliği
Ruh sağlığı ve hastalıkları hemşireliği olarak da bilinen bu ders insan psikolojisi ve bununla ilgili hemşirelik bakımına yoğunlaşan ana bir derstir. Ruh sağlığının korunması, tedavi ve rehabilitasyonu da kapsar.
Halk Sağlığı Hemşireliği
Halk sağlığı kavramı, aile ve toplum sağlığının korunması ile ilgili teorik bilgilerin öğretildiği ana bir derstir. Aile, okul, işyeri, yaşlı bakımı ve evde bakım gibi halk sağlığı hemşiresinin görev ve sorumluluklarının öğretildiği derstir.
Hemşirelik Bölümünde Hangi Seçmeli Dersler Var?
Hemşirelik bölümü derslerinde, daha önce de dediğim gibi üniversiteden üniversiteye seçmeli dersler ve hatta aynı içeriğe sahip farklı adları olan dersler var. Türk Dili ve Edebiyatı, İnkılap Tarihi ve İngilizce hemen hemen bütün üniversitelerde olan ortak üniversite derslerdir. Bu dersler sadece hemşirelik bölümlerinde değil diğer bölümlerde de olan derslerdir. Diğer yandan genellikle bölüm ile alakalı dersler olsa da üniversiteler arası farklılık göstermekle beraber bölüm dışı bazı seçmeli derslerde mevcuttur. Bunlara Bahçe Bakımı ve Seracılık, Diksiyon ve Etkili Konuşma, Sanat Tarihi, Güzel Sanatlar, Satranç, Makale Okuma ve Değerlendirme gibi dersleri örnek verebiliriz.
Hemşirelik Bölümü Seçmeli Derslerinin Bazılarını Aşağıdaki Gibi Sıralayabiliriz:
- Beslenme
- Psikoloji
- Kişilerarası İlişkiler
- Bilgisayar
- Sağlık Sosyolojisi
- Ameliyathane Hemşireliği
- Evde Bakım Hemşireliği
- Onkoloji Hemşireliği
- Bulaşıcı Hastalıklar
- Toplumsal Cinsiyet ve Sağlık
- Geriatri Hemşireliği
Bu dersler ile ilgili merak ettiklerinizi yorumlarda sorabilirsiniz, en kısa sürede cevap vermeye çalışacağız.
Hemşirelik Okumak Zor mu?
Kısa ve net bir cevap vermek gerekirse, evet. Diğer birçok bölüme göre daha zor bir bölümdür. Bu zorluğu birkaç nedene bağlayabiliriz. İlk olarak teorik derslerin yanında uygulama derslerinin olması ve bu derslerin fazlasıyla efor harcamaya sebep olan hastane stajları bu bölümün zorluğunu artırmaktadır. İkinci olarak yüksek kredili derslerin olmasıdır. 8-10 krediye çıkan dersler ve bu derslerin geçilmemesi durumunda oluşan sıkıntılar bu bölümün diğer zorluklarındandır.
Elbette her bölümün kendine ait zorlukları vardır ve bütün bölümler geçilemeyecek kadar zor değildir. Sadece bölümünüze olan ilginiz, ders çalışma şekliniz ve yetenekleriniz bu zorluğu değiştirir. Yani zorluk bireysel bir kavramdır, kişiden kişiye değişebilir.
Derslerle ilgili merak ettiğiniz konuları aşağıdaki yorumlar kısmından bize sorabilirsiniz, en kısa sürede cevap vermeye çalışacağız.
Kaynaklar:
https://hemsirelikyukseklisans.blogspot.com/2020/10/hemsirelik-dersleri.html
https://sbf.marmara.edu.tr/bolumler/hemsirelik-bolumu/ders-icerikleri/
https://sbf.ogu.edu.tr/Sayfa/Index/55/hemsirelik-fakulte-ders-iceriklerihttps://gsbf.gantep.edu.tr/upload/files/HEMŞİRELİK%20BÖLÜMÜ%20DERS%20İÇERİKLERİ.pdf