Sağlık ve Robot
Robot deyince hemen hemen hepimizin aklına uzay, makine, ev eşyaları ve birkaç araç-gereç gelir. Peki sağlık alanında robotların olduğunu ve birlikte çalıştığımız hiç aklınıza geldi mi? Sağlık alanında ne tür robotlardan yararlanıyoruz? Sağlık ve robot arasında nasıl bir ilişki vardır? Tüm bu ve bu tarz soruların cevabına gelin birlikte bakalım.
Robotların Sağlık Alanındaki Önemi Nedir?
Şu an hastanelerimizde hali hazırda bizlere yardımcı olan pek çok yazılım mevcut. Bunlar bizlerin başlatmasıyla başlayıp durmasını istediğimiz zaman ise duran yardımcı makinelerdir. Örnek vermek gerekirse en basitinden çoğu hastanede ateş ölçer cihazı vardır. Bakın, verilebilecek en basit örneklerden bir tanesi ama ne kadar da basit desek bile bu konuda da yazılımlarla çok kısa sürede cevap alabiliyoruz. Evet bu küçük örnekte de gördüğümüz gibi robotik yazılımların faydasını çokça görüyoruz.
Gelişen teknolojide her alanda robotlaşma hızla yaygınlaşmaya devam ediyor. Bu hızdan sağlık alanı da etkilenmez mi? Tabi ki etkilenecektir ve etkilenmeye devam edecektir. Bugün bir endoskopik vaka da görüntüleme teknolojisi, en basit biyokimya analizörlerinde kısaca bütün analizörlerde, mikroskoplar ve fırınlar gibi say say bitmeyecek ekipmanlarla bizler teknoloji ile iç içeyiz.
Hemşirenin ve Hekimin Yükünü Azaltabilecek Bir Robot: Başucu Robotu
Peki daha da ilerisi olabilir miydi yani bir sağlık çalışanı gibi hastalara duyguyla yaklaşan veya bir vakayı analiz edip çözüm üreten robot olabilir miydi? Yakın zamanda hastanelerimizde bir “Başucu Robotu” görebiliriz. Peki nedir bu başucu robotları derseniz, yukarıda sorduğum sorunun cevabı diyebilirim. Biraz daha irdeleyecek olursak artan sağlık ihtiyacına yönelik hem sağlık çalışanlarının yükünü azaltmak hem de hastalara daha iyi hizmet için geliştirilen yapay zekadır. Tam net açıklanmasa da her an duyurusu gelebilecek bir yapıttır.
Tek Başına Kan Alabilen Makine: Veebot
Bu alanda küçük bir gelişim örneği daha sizlerle paylaşacağım. Bir makineden bahsedeceğim. Bu makinemizin ismi Veebot. 2009 yılında Richar Harris tarafından başlatılan projedir. Veebot bir kan alma makinesidir. Öncelikle makinenin çalışma prensibini anlatayım. Aslında basit bir yapısı vardır. Kolumuzu Veebot’ın pedine koyuyoruz. Veebot kolumuzu turnike görevi gösteren pedleriyle şişiriyor ve kızılötesi ışıkla damarımızı belirliyor. Daha sonra iğneyle giriş yapıyor. Biz burada devreye girerek istediğimiz miktarı belirleyebiliyoruz veya tüp yerleştirerek tüpler dolum yapabiliyoruz. Bu çılgın makine ilk yıllarında %83’lük doğruluk payı gösterse de şirket en az %90 doğruluk olmadan yaygınlaşmasını düşünmüyor. Yani makine daha gelişme aşamasında diyebiliriz. Evet hepimizin aklına ne kadar güvenlidir sorusu gelebilir. İşte bu yüzden sayısız deneylerden geçecektir. Sonuçta bir robot ve yazılımdır.
Peki esas meselemiz ne idi: Sağlık ve robot. Bu konuda geniş düşünmenizi isteyeceğim. Sizce bir hemşire veya doktor kadar olmasa da yine hemşire ve doktor gibi hastaya duygu hissiyatı vererek yaklaşan robot olabilir miydi veya hasta geldiğinde onu dinleyip her hastaya özel bir duyguyla cevap oluşturabilir miydi? Şu an için yok diyebiliriz ama teknoloji gelişiyor ve hiçbir şey imkânsız değildir.
Kaynaklar:
- https://www.haberler.com/haberler/ingiltere-de-saglik-sektoru-icin-robot-hemsire-ve-10935538-haberi
- https://www.gercekbilim.com/artik-hastanede-kaninizi-robotlar-alacak
- https://spectrum.ieee.org/profile-veebot