İletişim Nedir?
İletişim TDK’ye göre duygu ve düşüncelerin akla uygun şekilde başkalarına aktarılması, bildirim ve haberleşme olarak tanımlanmaktadır. Kelime anlamından da çıkartabileceğimiz gibi özellikle bildirim ve haberleşme özelliği olan iletişim temel gereksinimlerimizden biridir. İnsanlar birbirlerini anlayabilmek, toplumun bir parçası olmak için iletişim kurar.
Hemşirelikte İletişim
Öncelikle iletişim ve tekniklerini doğru kullanmalıyız. Doğru kullanmazsak ilk olarak hastayla doğru bir ilişki kurulamaz. Doğru ilişki kurulamamasından ötürü hasta kendini, ihtiyaçlarını ne istediğini ifade edemez. Baktığımızda doğru iletişimin aslında onun için ne kadar gerekli olduğunu görüyoruz. Bu sebepten kendimizi bu konuda çok geliştirmeliyiz.
Hemşirelikte İletişim Nasıl Gelişir?
Öncelikle iletişimi engelleyen koşullar var ise bunları minimuma indirmeliyiz.
Hemşirelikte İletişimi Engelleyen Koşullar:
Çevresel Engeller
- Gürültülü bir ortam, mahremiyeti olmayan bir ortam
- Ayaküstü mesafeli vb. rahat olmayan bir ortam
- Uyaranların fazla olduğu bir ortam
Bireysel Engeller
- Dinleyenin gergin kaygılı sıkıntılı olması
- Algılama farklılıkları
- İletişim kurmada isteksizlik
- Duyu organlarındaki bozukluklar
Üstteki örnekleri çokça arttırabiliriz. Ön yargılı olmak, emir vermek, karşısındakinin sözünü kesmek, sen dili vb. de iletişimi olumsuz etkileyen faktörlerdendir.
İletişimin sağlıklı olabilmesi için iletişimi olumlu yönde etkileyen faktörleri arttırmalıyız. Örneğin empati kurmak; iletişimi etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Bireyin ağrılarının, hissettiklerinin farkında olup onunla empati yaptığımızı ona hissettirmeliyiz ki olumlu dönüt alalım. Etkili dinlemek de yine onu anlayabilmemiz için ve onu önemsediğimizi hissetmesi için bir yoldur. Göz teması kurmak, gülümsemek, beden dili etkilini kullanmakta hemşirelikte iletişimimizi güçlendirecek önemli faktörlerdendir.
Sonuç olarak hemşirenin bakım verdiği bireye ulaşmasını sağlayan ilk araç iletişimdir. 4 yıllık eğitim sürecine baktığımızda hocalarımızın her şekilde hemşirelikte iletişimin doğruluğunu ve öğretisini sağladığını görüyoruz. Bu yüzden toplumun kültüründen öğrendiğimiz özellikle basmakalıp iletişim tekniklerinden soyutlanıp, doğru iletişimi öğrenip uygulamalıyız ki hastaya da doğru bakımı sağlamış olalım.
Kaynak: Hemşirelikte İletişim ve Hasta Hemşire İlişkileri, Doç. Dr. Gülsen Terakye, sayfa 45