Hemşirelik Nedir?
Hemşirelik; bireyin, ailenin ve toplumun sağlığını, esenliğini koruma ve geliştirme, hastalık halinde iyileştirme amacına yönelik, hemşirelik hizmetlerinin planlanması, örgütlenmesi, uygulanması, değerlendirilmesinden ve bu hizmetleri yerine getirecek bireylerin eğitiminden sorumlu bilim ve sanattan oluşan bir sağlık disiplinidir (DSÖ).
Halk Gözünde Hemşirelik
Hemşireliğin en genel tanımı yukarıda belirttiğim gibi Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) yaptığı tanımda yer aldığı gibidir. Halk gözünde ise hemşireliğin genel olarak bilinen birçok yanlış tanımı vardır. İğne yapan, yaraya pansuman yapan, serum takan, aşı yapan vs. şeklinde kalıplaşmış olan bilgiler dolaşıp durur herkesin ağzında. Ben de bu mesleğin içine girmeden sürekli bunları duyduğumda öyle olduğunu sanıyordum ama içine mesleğin içine girip bizzat öğrenip gördükten sonra ne kadar değerli ve önemli olduğunu anlıyor insan.
Hatırlıyorum daha bundan birkaç ay önce ilkokul hocamın okuluna ziyarete gitmiştim. Sonra beni sınıfına götürdü beni öğrencileriyle tanıştırdı sonra mesleğimi anlattı onlara ve interaktif yapmak için sordu hemşireler neler yapar diye el kaldıranları dinledim; duyduklarım çok şaşırtıcı olmadı iğne yapar, kelebek takar, pansuman yapar, serum takar, kan alır gibi birçok cevap geldi ama yine de onların yaşına göre gözlemleyebildikleri ve gördükleri şeylerdi.
Hemşireler Ne Yapar?
Mesele sadece iğne yapmak, serum takmak, kan almak değil hasta ve hastalık hakkında bütüncül bir şekilde düşünüp bakım sağlamaktır. Hastayla daha çok etkileşim içinde bulundukları için hemşireler hastaların sorunlarını veya davranışlarının altında yatan şeyleri daha iyi anlayabilirler sadece hasta ile değil hastanın ailesi ile de etkileşim içinde olan hemşireler hastanın yaşadığı ortamı, onun sağlık durumunu etkileyebilecek faktörler hakkında fikir yürütüp bütüncül sağlık açısından hastaya faydası dokunabilir.
Neden Hemşirelik?
Sanılanın aksine hemşirelik kolay bir meslek veya rahat okunabilecek meslek dalı da değildir bana göre çünkü sınava hazırlanırken çoğu kişinin hemşirelik yazdığını duyunca bakıyorsunuz seviyor mu yok, merakı mı var yok e ne için seçtin diye sorulunca da maaşı iyi, rahat meslek, kolay okurum, iş sıkıntısı yok bitmeyen meslek gibi yanlış algılar var. Ben de öyleydim sağlık olsun istiyordum ama hemşirelik diye hayallerim yoktu ama sonra okula başlayınca sevmeye ve alışmaya, saygı duymaya başladım, mesleğimde daha çok insana faydam dokunsun diye çabalamak için uğraşmaya başladım.
Ayrıca bilinen başka bir yanlış ise sürekli hemşirelik okuyorum diyenlerin maruz kaldığı sorulardan bir tanesi olan “4 yıllık mı 2 yıllık mı”. Hemşirelik mesleği lisans olarak 4 yıl okunur, sonrasında belli sınavlarla yüksek lisans yapmak isteyenler istediği bölümde 2 yıllık yüksek lisansta yapabilirler.
Erkek Hemşire Olur mu?
Bir başka konu ise erkeklerin hemşirelik yapmaz algısı. Hemşire kız kardeş, bacı anlamına gelmektedir eski zamanlarda insanlar sadece kadınların savaşta hastalara, yaralılara baktıkları için bu isim verilmiş ama günümüzde erkekler de pekâlâ hemşirelik yapabilir. Erkek hemşirelere “hemşir” değil hemşire denir aralarında fark yoktur. Bende bunu okula başlayınca öğrenmiştim çünkü öncesinde bu mesleğin içinde olmadığımdan bende halk arasında duyduğum yanlış bilgiler kadar bilgim vardı ama sonrasında öğrenince yanlış bilenleri uyarmaya başlıyordum.
Evet bu yazımda hemşirelik mesleği ve halk nezdinde bilinen yanlışlara kendi görüşlerimi katarak yaşadıklarımdan ve tanık olduğum olaylardan yola çıkarak anlatmaya çalıştım keyifli okumalar.