Başhemşire Nedir? Başhemşire Maaşları Ne Kadardır?
Başhemşire, sağlık kurum ve kuruluşlarında diğer hemşirelerin başında bulunan, hemşireleri görevlendiren ve denetleyen sağlık personelidir. Bu yazıda bu mesleğin görev ve sorumluluklarından, bu mesleğe sahip bireyler olmak için yerine getirilmesi gereken şartlardan bahsedilecektir.
Başhemşire Nedir?
Sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapmakta olan tüm hemşirelerden sorumlu kişidir. Hemşirelerin yerine getirmeleri gereken görev ve sorumlulukların takibini yapmaktadır. Sağlık kurum ve kuruluşlarında, hasta bakım ve tedavilerinin düzgün bir şekilde yürütülmesini sağlar, diğer hemşirelerin yönetiminden sorumludur. Kamu hastanelerinde ‘Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü’ olarak da geçmektedir.
Başhemşire Nasıl Olunur?
Başhemşire olabilmek için üniversitelerin ilgili alanında 4 yıllık lisans eğitimi almak gerekmektedir. Eğer sağlık kurum ve kuruluşlarında 4 yıllık lisans eğitimine sahip olan bir hemşire yoksa diğer hemşirelerden de görevlendirme yapılabilir. Özel kurum ve kuruluşlarda hemşirelik bölümü mezunları ve 5 yıllık tecrübeye sahip olan personeller tercih edilmektedir. Üniversite hastaneleri gibi yerlerde ise yüksek lisans şartı da aranmaktadır.
Başhemşire Olma Şartları Nelerdir?
Başhemşire, bulundukları alanda diğer hemşirelerin yöneticisi konumunda bulunmaktadırlar. Yönetmeliğe göre, bu mesleğe mensup bir çalışan olabilmek için kişilerin taşınması gereken şartlardan şöyle bahsedebiliriz:
- Alana dair en az 4 yıllık lisans eğitimi almış olmak
- Yönetmelikte geçen herhangi bir maddede cinsiyet şartı aranmamaktadır. Buna rağmen kurum ve kuruluşlarda bu mesleği, lisans diplomalı kadınların yapıyor olması, meslekte kadın olma şartının arandığı gibi yanlış bir algıya yol açmıştır, ancak böyle bir şart yoktur.
- Bütün bunlarla beraber, kurum ya da kuruluşta lisans eğitimini tamamlamış bir hemşire yoksa, bu görevlendirme diğer hemşirelerden de yapılabilmektedir.
Başhemşirenin Görevleri Nelerdir?
Başhemşirenin görevleri, diğer hemşirelerin görev ve yetkilerinden farklıdır. Bu meslekteki kişilerin görevlerinin şu şekilde listeleyebiliriz:
- Bu mesleği yürütmekte olan kişi, birlikte çalışmakta olduğu bütün hemşirelerden sorumludur ve onları yönetmekle görevlidir.
- Hemşirelerin vermekte oldukları hizmetleri planlar, yürütülmesini sağlar. Aynı zamanda bunların değerlendirilmesinden, geliştirilmesinden ve kayıt altına alınmasından da sorumludur.
- Görevli hemşirelerin, mevzuat ve meslek ilkeleri kapsamında, hizmeti nasıl sunduklarını takip ederek, verimli ve etkin bir hizmetin sağlanmasında rol oynamaktadır. Hatalı işlemlerin ve istenmeyen olayların engellenmesine yönelik gerekli tedbirleri alır, buna rağmen yaşanan olumsuzlukların kaydını tutarak gerekli yerlere bildirilmesini sağlar.
- Kurum ve kuruluşlardaki hemşirelerin görevlendirilmesini yapmaktadır. Yeni görev alan hemşirelerin de göreve uyumunu sağlar. Hangi birimde kaç hemşirenin çalışacağını ve görevlerini belirler.
- Sorumluluğu altında bulunan hemşirelerin bilgi ve tecrübelerini de hesaba katarak, birim içinde ona göre görev dağılımını yapar. Yeni görev alan kişilerin hizmet içi eğitim programlarını düzenler ve değerlendirmesini sağlar.
- Çalışan hemşirelerin çalışma programlarının yapılmasını sağlar ve onaylar.
- Öğrenci olarak gelen hemşirelerin eğitimi için gerekli ortamı ayarlayarak okul-hastane iş birliğini kurar.
- Hemşirelerin kendilerini geliştirebilmeleri için sürekli eğitimi destekler pozisyondadır.
- Uygulanan hizmetlerle ilgili stratejik planlamalar yapar ve bu planların uygulanmasına katkı da bulunur.
- Kurum ve kuruluşların yöneticileriyle iş birliği içerisinde bulunmaktadır.
- Acil durum planlamalarında da etkin rol almaktadırlar. Olası acil bir durumda ne yapılacağına dair ekibini de hazırlamakla yükümlüdür.
Bu kişilerin mesaisi dışında veya izin durumlarında, bu görev ve yetkiler geçici olarak gözetmen hemşireye devredilmektedir. Bu kişiler için meslekte en az 5 yıl tecrübe aranmakta olup, lisans eğitimi almış olan hemşireler arasından başhemşirece seçilerek görevlendirilir. Lisans eğitimi almış hemşirelerin bulunmadığı yerlerde, bu görev için diğer hemşirelerden de seçim yapılabilir.
Başhemşirenin Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
Başhemşirelerin, alacakları görev ve sorumluluklar nedeniyle belli özelliklere sahip olmaları gerekmektedir. Bu özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Ekip liderliğini yürütebilecek kişilik özelliklerine sahip olmak
- Sorumluluk alabilecek, bu sorumluluğu yerine getirebilecek niteliklere sahip olmak
- Kişiler arası iletişimde başarılı olmak
- Sorunlara çözüm odaklı yaklaşabilmek
- Koordinasyon ve organizasyon konusunda yetenekli olmak
Başhemşire Maaşları Ne Kadar?
Başhemşirelerin maaşları, 2021 yılında en düşük 3.900 TL, en yüksek olarak 6.800 TL olarak belirlenmiştir. Ortalama olarak ise maaşlar, 5.350 TL diyebiliriz. Bu fiyatlar, kurum ve kuruluşlara göre değişim gösterebilmektedir.
Kaynaklar:
https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=13830&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5
https://www.kariyer.net/pozisyonlar/bashemsire/nedir
https://www.kariyer.net/pozisyonlar/bashemsire/maas
https://bashemsire.maaslari.org/
Görsel Kaynaklar: ShutterStock, Adobe Stock