Hemşire Rolleri ve Görevleri
Hastanedeki hemşire rolleri, alınan eğitime ve uzmanlık derecesine göre değişir. Hemşire; 6283 sayılı Hemşirelik Kanunu doğrultusunda yetkili olan sağlık personelidir.
Bu konuyu başhemşire, gözetmen hemşire, sorumlu hemşire ve uzman hemşire gibi başlıklar altında incelemek mümkündür.
Başhemşire
- Kamu hastanelerinde başhemşirelerin yerine ‘Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü’ görev yapmaktadır. Fakat başhemşirelik kavramı özel sağlık kuruluşlarında hâlen devam etmektedir.
- Başhemşire olabilmek için en az lisans eğitimi almış olmak gerekir. Ancak görev yapılan kurumda lisans eğitimine sahip hemşire yoksa bunun için diğer hemşireler arasından biri görevlendirilir.
- Başhemşireler çalıştıkları kurum/kuruluşta âmirine karşı sorumludur. Hizmetlerin planlanması, değerlendirilmesi, yürütülmesi, kayıt altına alınması ve geliştirilmesi ile vazifelidir.
- Hemşirelerin meslek ilkelerine ve mevzuata uygun olarak çalışmalarına yardımcı olur.
- Hatalı hemşirelik uygulamalarının önlenmesine yönelik gerekli tedbirleri alır.
- Menfi olayların kaydını tutar ve ilgili mercilere bildirir.
- İstihdam edilen personellerin ilgili birimlere görevlendirilmesini ve görev uyumunun denetlenmesini sağlar. Hangi bölümde hangi hemşirelerin görevlendirileceğine o karar verir.
- Hastanedeki hemşire rolleri içerisinde başhemşirelik, çalışma çizelgelerinin ve görev dağılımlarının yerine getirilmesi, izlenmesi ve onaylanmasını da kapsar.
- Başhemşireler, göreve yeni başlayan hemşirelere uyum eğitimleri, görevde bulunan hemşirelere ise hizmet içi eğitim verilmesi için gereken programları yapar. Bunların uygulanma sürecini yönetir.
Gözetmen Hemşire
Resmî tatil günlerinde ve mesai saatleri dışında başhemşirenin görevlerini gözetmen hemşire yürütür.
Sorumlu Hemşire
- Yoğun bakım üniteleri, evde bakım ve acil servis birimleri, ayaktan tanı ve tedavi gibi alanlardaki hizmetlerin yerine getirilmesinde başhemşirenin yardımcısıdır. İlgili alanda uzmanlaşmış hemşireler arasından seçilir. Hemşirelikte lisans mezunu, 3 yıl deneyimli olanlardan da vazifelendirilebilir.
- Hastanedeki hemşire rolleri kapsamında sorumlu hemşire; üniteye/servise yeni başlayan hemşirelerin uyum sağlamasıyla, mesleki gelişimleriyle ilgilenir. Onlara danışmanlık ve rehberlik yapar. Eğitim hemşiresi ile iş birliğinde bulunarak hemşirelerin eğitim gereksinimlerine ilişkin öneriler sunar.
- Tedavi planlarının uygulanmasında, eczanenin kliniğe gönderdiği ilaçların kullanımında ve korunmasında rol alır.
- Hemşirelerin gelişimi adına performans değerlendirmeleri yaparak geri bildirimlerde bulunur.
- Hemşirelerin izinlerini ve çalışma çizelgelerini düzenleyip başhemşirenin onayına sunar.
- Yönetime tıbbi ünitenin veya servisin fiziksel yapısıyla ilgili tavsiyelerde bulunur.
- Hastaları bakım ihtiyaçlarına göre sınıflandırır. Oda ve yatak ayırımı yapar.
Eğitim Hemşiresi
Hemşirelerin mesleki gelişiminden sorumludur. Hizmet içi eğitim, işe uyum programları ve buna benzer eğitsel programlarla görevlidir. Başhemşireye bağlı olarak çalışır.
Diyabet Hemşiresi
Diyabet bakım ekibin hedef ve stratejilerini belirlemekten sorumludur. Hastaların ve ailelerinin eğitimiyle ilgilenir. Ekibin ve diyabetli bireylerin yönetiminde görevli diğer merkezlerin iş birliği içinde çalışmasını sağlar. Ulusal diyabet derneklerinin gerçekleştirdiği faaliyetlere katılır. Diyabetin önlenmesi amacıyla geliştirilen sağlık programlarında rol alır.
Onkoloji Hemşiresi
- Hastanedeki hemşire rolleri çerçevesinde bu grupta yer alanlara kemoterapi hemşiresi de denir. Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezleri hizmetlerinde görevlidir. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Hemşireliği Programı Sertifikası almıştır. Hastayı ve hasta yakınlarını gerektiğinde tıbbi, ruhsal ve sosyal destek alabileceği kurumlara yönlendirmekle vazifelidir. Risk gruplarına yönelik tarama programları hazırlamaktan ve uygulamaktan sorumludur.
- İleri tetkik ve tedavi için şüpheli olguları ilgili merkezlere sevk eder.
- Kanserin erken tanı ve tedavisine ilişkin çeşitli eğitim materyalleri geliştirir.
- Örnek almak, alınan numuneyi uygun koşullar altında laboratuvara teslim etmek de onkoloji hemşiresinin görevlerindendir.
Geriatri Özel Bakım Hemşiresi
Yaşlı bireylere tanı ve tedavi hizmetlerinde yardımcı olur. Örneğin tedavi odasında bulunan malzemelerin kontrolünü sağlar. Hasta kayıtlarını inceler. Takma dişlerini, protezlerini, kontakt lenslerini, işitme cihazını çıkarmasında ona destek olur.
Ameliyathane Hemşiresi
- Cerrahi operasyon boyunca steril hemşirelik hizmetleriyle görevlidir.
- Ertesi gün yapılacak işlem ve ameliyat tiplerini gözden geçirerek malzeme ve âletlerle ilgili hazırlık yapar.
- Ameliyat öncesinde, sırasında ve sonrasında ekip ile iş birliği içinde çalışır.
- Malzemelerin sterilite kontrolünü sağlar.
- Steril teknikleri uygular, gözlemler ve uygulanmasına yardım eder.
- Ameliyattan önce ve sonra âlet, iğne ve spanç sayımını yapar, malzeme formunu doldurur.
- Ameliyatın ardından cerrahi âletlerin temizliğini gerçekleştirerek kullanıma hazır hâle getirir. Ameliyat odasını dezenfekte eder.
Acil Bakım Hemşiresi
Hastanedeki hemşire rolleri konusunda acil bakım hemşirelerine düşen görev; acil girişime ihtiyaç duyan yaralı/hasta bireylere gerekli hemşirelik bakımını uygulamaktır.
Yoğun Bakım Hemşiresi
Yoğun bakım ünitesinde tedavi gören hastaların bakım ve takibinden sorumludur.
Diyaliz Hemşiresi
Hemşirelik hizmetlerinin hemodiyaliz ünitesinde etkin olarak yerine getirilmesinden sorumludur. Hastanın üniteye kabul edilmesi, üniteye uyumunun sağlanması, Tanılama Formu ile kapsamlı değerlendirme yapmak bunlardandır. Ayrıca bakım gereksinimlerini planlayıp uygulamak ve sonuçları değerlendirmek, diyalizer ve diyalizâtı hazırlamak, arteriovenöz fistül girişimi de buna dâhildir.
Yararlanılan Kaynaklar
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2010/03/20100308-4.htm
https://www.kariyer.net/pozisyonlar/hemsire/nedir
http://www.saglikatolyesi.com/hemsirenin-rolleri/
http://www.e-hemsire.com/blog/mesleki-bilgiler/guncel-hemsirelik-rolleri
Envato Elements, ShutterStock