Hemşirelikte Mesleki Örgütlenme
Örgütlenme, birdenbire ortaya çıkan bir şey değildir. İhtiyaç doğrultusunda ortaya çıkan örgütlenme bazen de kaçınılmaz bir şekilde ortaya çıkabilir. Örgütlenme sadece mesleki açıdan değil; aileye gerek orduya kadar uzanmıştır.
İhtiyaç doğrultusunda çıkan bu örgütlenmeler, her alanda, her ülkede mevcuttur. Uluslararası olan örgütlenme, dünyanın çeşitleri yerinde son derece yaygın bir hale gelmiştir. Sadece mesleki alanda değil, ihtiyaç olan her alanda karşımızda çıkmaktadır. Toplulukların olduğu her yerde örgütlenmeler mevcuttur.Mesleki örgütlenmeler, mesleği öğretmenin yanı sıra çeşitli tecrübeler sunmaktadır. Alanında sosyalleşmeden tutun, çeşitli faaliyetler sayesinde yeni bilgilere sahip olmamıza olanak sağlamaktadır.
Hemşirelikte örgütlenme ise dayanışma, yardımlaşma ve toplumsal sorunları beraber çözmek için var olmuştur. Son yıllarda yaşadığımız covid-19 salgının zorunluluktan getirdiği şartlar ister istemez insanlarımızın -daha çok sağlık çalışanların- etkilenmesine neden olmuştur ve örgütlenmelerdeki destekler sayesinde başarı oranı artmıştır. Birbirlerine sağladıkları gerek psikolojik gerekse manevi destekler örgütlenmenin ne kadar önemli olduğunu bizlere sunmaktan geri durmamaktadır. Bununla beraber hemşirelik mesleki örgütlenme gibi birçok sağlık alanında örgütlenmeler doğmuştur.
Hemşirelikte Mesleki Örgütlenme Ne İşe Yarar?
Dayanışma, yardımlaşma ve toplumsal sorunlarla mücadele etmenin yanında hemşirelerin birlikte hareket etmesi de önemlidir. Profesyonel gelişimde de etkisi olan örgütlenmenin, birlikte hareket ettikçe her alanda ve konuda da güç elde edilmektedir.
Hemşirelikte mesleki örgütlenme, mesleki açıdan değer görmesi ve bir grup halinde mesleğin değer görmesini amaçlanmışlardır. Birbirlerine sağladıkları desteğin yanı sıra beraber hareket etmeleri hemşirelik mesleğinde birçok güç ve fayda sağlamıştır. Ortak kararlar doğrultusunda yapılan faaliyetler birçok sağlık alanında önem arz etmektedir.
Hemşirelikte Ortaya Çıkan İlk Örgütlenme
Türkiye’de hemşirelik mesleki öğütlenme, gönüllü hemşireler tarafından 1933 yılında kurulmuştur ve bu ilk örgütlenmedir. Türk Hastabakıcılar Cemiyeti, adıyla anılan ilk örgütlenme, on yıl sonra (1943) isim değişikliği yaparak Türk Hemşireler Derneği yapmışlardır. 1947 yılında ise Uluslararası Hemşireler Derneğine dahil olmuşlardır. Genel Merkezi ilk İstanbul’da olsa da sonraki yıllarda Ankara ve İzmir’de de açılmıştır. Lakin bir süre sonra Genel Merkez tamamen Ankara’ya taşınmıştır.
Hemşirelerin çalışma zorluğu, cinsiyet ayrımı, zorlu şartlar altında olmaları gibi etkenler örgütlenmeye katılmaya engel olurken ülkede çalışan hemşire ile örgütlenmede olan hemşire sayısında ciddi bir uçurum olduğu görülmüştür. Bunlara yönelik çalışmalar yaparak birlik ve beraber sağlamışlardır. Güç paylaşımına katkı sağlamışlardır.
Mesleki Örgütlerin Düşük Üyeliğe Nasıl Çözüm Bulunmuştur?
Hemşirelik okuyan çoğu kişinin mezun olduktan sonra herhangi bir mesleğe dair adım atmamaları, mesleğe dair bilgi azlığından ötürü örgütlenmelere katılım sayısı ne yazık ki çok azdır. Bu sebeple temel mesleki sorunlar ele alınarak bir araştırma yapılmıştır. Sorunlar ve bilgilendirme üzerine gidilerek çeşitli yollara adım atılmıştır.
Bunlar; lisans sonrası mesleği tanıtma, farkındalık sağlama ve mezun olduktan sonra derneğe kaydolmalarına teşvik sağlamıştır. Çeşitli faaliyetler, toplantılar ve üye sayısı arttıkça çeşitli sağlık alanları ile birleşmeler yapılmıştır. Böylelikle farkındalıklar sağlanırken hemşirelik alanı mezunların dikkatini çekmiş, onlara özgüven aşılanmıştır.
Mesleki Örgütlenme Hemşirelere Neler Kattı?
Profesyonel gelişimin sağlanması ve güç birliğinin artmasına neden olmuştur. Ayrıca yeni mezunlar için bir yol, mesleği daha iyi öğrenmelerine yardımcı olabilecek faaliyetler olması bilgili ve bilinçli hemşirelerin yetişmesine katkı sağlamıştır.Diğer yandan sosyalleşme için bir adım sağlarken başka sağlık alanları ile iletişim halinde olmalarını sağlamaktadır. Sağlık alanların hepsinin içi içe olması demek, durmadan dönen bir bilgi alışverişi demektir böylece bilgilerine bilgi katan sağlık çalışanlarımız hemen hemen her konu hakkında ufak tefek bilgilere sahip olmaktadır.