Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi Hemşireliği Nedir? Klp Hemşiresi Nasıl Olunur?
Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi Hemşireliği, stres yaşamakta olan hastalarla ilgilenen bir meslek dalıdır. Hastalarda fiziksel rahatsızlıklara bağlı olarak gelişen psikolojik problemlerle ilgili çalışan klp hemşiresi, bu durumu tespit eder ve hastaların bu problemlerin üstesinden gelebilmelerinde onlara rehberlik etmektedir. Bu metin içerisinde konsültasyon liyezon psikiyatrisi hemşireliğinin ne olduğuna, görev ve sorumluluklarına değinilecek, bu alanda meslek sahibi olmak için gereken şartlar ele alınacaktır.
Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi Nedir?
Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi, hastaların fiziksel rahatsızlıklarından dolayı yaşadıkları sorun ve stresten dolayı gelişen psikiyatrik bozuklukları teşhis eden, tedavisini ve izlenmesini sağlayan, önlenmesi için çalışmalar yürüten bir alandır. Kısaca KLP olarak adlandırabileceğimiz bu alan, genel klinik tıp ile ruhsal ve psikososyal alan arasındaki bağlantıyı araştırır. Fiziksel olan hastalıklara psikiyatrik bozuklukların eşlik ettiği tablolarda, tanı ve tedavi için çalışmaktadır.
Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi Hemşireliği Nedir?
Konsültasyon liyezon psikiyatrisi hemşireliği, günümüzde oldukça önemli bir rol oynayan, yeni sayılabilecek bir meslek dalıdır. Dünyada ilk defa 1980’li yıllarda bu alanda eğitim çalışmalarına başlanmıştır. Türkiye’de ise 1994 yılında Klp ile ilgili servisler kurulmuştur. Bu anlamda yeni bir alan olduğunu, ancak günümüzde önemli bir ihtiyaç olduğunu söyleyebiliriz.
Konsültasyon liyezon psikiyatrisi hemşireliği, hastayı fiziksel ve ruhsal anlamda bütüncül olarak ele alarak çalışmalar yürüten bir meslek dalıdır. KLP hemşireleri, fiziksel hastalıkları olan kişileri, ruhsal ve psikososyal yönden de ele alarak değerlendirir. Tanı ve tedavi konularında etkin bir şekilde rol oynamaktadırlar.
Bu alanda çalışan hemşireler, ekip halinde çalışmaktadırlar. Konsültasyon liyezon psikiyatrisinde, ayaktan tedavi yapan birimlerde ve yataklı servislerde görev almaktadırlar. Bununla birlikte rehabilitasyon merkezlerinde, huzurevlerinde, evde bakım hizmetlerinde, özel muayenehanelerde vb. birçok alanda çalışabilmektedirler.
Klp Hemşiresi Kimdir?
Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi alanında aktif bir şekilde rol alarak, hemşirelik hizmetlerini yerine getiren kişilere KLP hemşiresi adı verilmektedir. Fiziksel hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan psikolojik problemleri çözmek için çalışmaktadırlar. Bunu yaparken, hastalara birçok konuda rehberlik etmektedirler. Hastaların ve hasta yakınlarının, süreç içerisinde karşılaştıkları problemleri çözebilmelerinde aktif olarak rol oynamaktadırlar. Hastanın tedavi sürecini yakından izleyerek oluşabilecek sorunları önlemek ya da bunlara çözüm geliştirmek için çalışırlar. Tüm bunları yaparken hastalarla, hasta yakınlarıyla ve klinikteki diğer hemşirelerle iş birliği içerisinde hareket etmeleri gerekmektedir.
Klp Hemşiresi Nasıl Olunur?
Konsültasyon liyezon psikiyatrisi hemşireliği yapabilmek için, ruh sağlığı ve psikiyatri hemşireliği alanında yüksek lisans yaparak uzmanlık almış olmak gerekmektedir. Lisansüstü programlarda bu eğitimi almamış kişiler, bu mesleği yapamaz. Bununla birlikte bu alanda doktora eğitimi almış olmak avantaj sağlamaktadır. Kişilerin KLP hemşiresi olabilmesi için alanda en az iki yıl deneyim aranmaktadır.
Klp Hemşiresin Görevleri Nelerdir?
Konsültasyon liyezon psikiyatri hemşireliği yapan kişilerin görevlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Fiziksel rahatsızlığı bulunan hastaların durumunu ruhsal açıdan değerlendirerek, durumu bütüncül bir şekilde ele alır.
- Hasta olan kişinin ve hasta yakınlarının tedavi sürecine psikolojik açıdan uyum sağlamasına yardımcı olur.
- Hasta kişinin ve hasta yakınlarının, hastalık nedeniyle yaşadıkları problemlerle başa çıkabilmelerinde onlara yardımcı olur ve rehberlik eder.
- Özel eğitim almış klp hemşireleri, psikoterapi uygulamalarında da çalışmaktadır.
- Hasta bakımında tıbbi ve psikiyatrik boyutu bir bütün olarak ele alarak, tedaviyi değerlendirir.
- Tedavi sürecindeki olumsuz faktörlerin ortadan kaldırılmasına ve etkin bir tedavi süreci uygulanmasına yönelik faaliyetlerde bulunur.
- Tedavide aktif olarak rol oynayan diğer çalışanlarla birlikte iş birliği içerisinde olmalıdır.
- Hasta ve hasta yakınlarının ihtiyaçlarını saptayarak, bu ihtiyaçlara yönelik uygulamalar geliştirir.
- Hastaların ve tedavi sürecinde rol alan çalışanların ihtiyaçlarına göre eğitimler verir.
- Hastalar için rehabilitasyon programları uygular.
- Hastalar ile hemşireler arasındaki varsa iletişim problemlerinin çözülmesinde aktif olarak rol oynar. Bu konuda gerekli uygulamalara başvurabilir.
- Hastanede çalışan diğer sağlık personellerinin problemlerinin de çözülmesine yardımcı olarak, destek sağlar. Personeller için birtakım çalışmalar düzenler. Danışmalık hizmeti verir.
- Tedavi gören hastaların yaşam kalitelerin yükseltmek ve tedavi süreçlerinin iyi yönde ilerlemesini sağlamak için, bilimsel gelişmeleri yakından takip eder. Bununla ilgili gerekli gördüğü gelişmelerin uygulanmasını ve buna uygun düzenlemelerin yapılmasını sağlar.
- Kendini alanda geliştirmek için mesleki eğitimlere katılır.
Kaynaklar:
https://dergipark.org.tr/tr/pub/ataunihem/issue/2631/33853
http://dijitalhemsire.net/konsultasyon-liyezon-psikiyatri-hemsiresi-kimdir/
https://www.ornekhemsire.com/post/konsültasyon-liyezon-psikiyatrisi-hemşireliği
Görsel Kaynaklar: Adobe Stock