Stoma ve Yara Bakım Hemşireliği Nedir? Sertifikası Nasıl Alınır?
Çeşitli hemşirelik sertifika programları ile Lisans eğitimini tamamlamış bireyler kendilerini daha çok geliştirme şansına sahip olmaktadır. Bu programlardan biri olan Stoma ve Yara bakım hemşireliği sertifikalı eğitim programı ile hemşirelik mesleğini icra eden sağlık profesyonelleri kendilerini geliştirerek hastanede özel alanlarda çalışabilir veya özel hastaneler için CV’lerine ekledikleri bu sertifika sayesinde iş bulma şanslarını arttırabilirler.
Stoma ve Yara Bakım Hemşireliği Nedir?
Stoma ve yara bakımı hemşireliği dalı hemşirelerin 1960ların ilk yıllarından beri branşlaştıkları ilk alanlardan biridir.
Stoma; kelime anlamı olarak açıklık ya da ağız anlamına gelen tıp biliminde ise atık maddelerin vücuttan doğal yollarda atılamaması durumunda cerrahi olarak müdahale ile boşaltım amaçlı kullanılan vücut açıklığına verilen addır.
Bu açıklığın özel olarak bakımının yapılması çok önemlidir. Vücudun direkt iç organlarından birine açılan bir bölge olacağı için hasta enfeksiyonlara açık hale gelecektir. Stomaların uygulama bölgesine ve amacına göre türleri; trakeostomi, ürostomi, gastrostomi, kolostomi ve ileostomi şeklindedir.
Belirtilen bu durumlara sahip olan bireylerdeki koruyucu ve tedavi edici uygulamaları üstelenen kişiye stoma ve yara bakımı hemşiresi adı verilmektedir. Stoma ve yara bakımı hemşireliği dalı sayesinde;
- Yara iyileşme süresinin azalması
- Bireyin hastanede yatma süresinin kısalması,
- Tekrarlayan yatışları engelleme,
- Bireyin fiziki ve psikolojik olarak yaşam kalitesini arttırma gibi faydalar görülmektedir.
Stoma ve Yara Bakım Hemşiresi Kimdir?
Stoma ve yara bakım hemşiresi yara, fistül, inkontinans, stoma gibi durumları olan hastalara gerekli bakımın en doğru şekilde sağlanabilmesi için oluşturulmuş bir özel hemşirelik dalıdır. Bu durumlara sahip hastaların günlük olarak bakım ve desteğe ihtiyacı vardır.
Bunun dışında stoma ve yara bakım hemşiresi yoğun bakım gibi uzun süreli yatarak tedavi alan hastalarda bası yarası açısından da değerlendirip koruyucu veya tedavi edici uygulamaların planlamasını yapan kişidir.
Stoma ve Yara Bakım Hemşiresin Görev, Yetki ve Sorumlulukları Nelerdir?
Bir stoma ve yara bakımı hemşiresinin görev ve sorumlulukları arasında;
- Stoma ve yaranın düzenli bakım ve takibinin yapılması,
- Hasta ve hasta yakınlarına gerekli eğitimin verilmesi,
- Psikolojik olarak bireye destek olmak,
- Diğer sağlık personeli ile koordineli biçimde görev yapmak,
- Klinik çalışmaları takip etmek,
- Hizmet içi eğitimlere katılmak ve personeli kendi alanında eğitmek,
- Yatan hastaları bası yarası konusunda değerlendirmek ve gerekli uygulamaları planlamak,
- Vaka çalışmalarına katkıda bulunmak yer alır.
Stoma ve Yara Bakım Hemşireliği Sertifikalı Eğitim Programı
Üniversitelerin Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu veya Hemşirelik Yüksekokulu gibi okullarda Hemşirelik Lisans bölümünü tamamlayıp mezun olmuş her birey Stoma ve Yara bakım hemşireliği sertifikalı eğitim programı için başvuruda bulunabilir. Eğitimi tamamlayan hemşireler gerekli sertifikaları alarak özgeçmişlerine ekleyebilirler. Gerekli eğitimi aldıktan sonra özel hastaneler, özel klinikler ve kamu hastanelerinde Stoma ve Yara Bakımı Hemşiresi unvanı ile görev yapılabilmektedir