Yoğun Bakım Hemşireliği
Yoğun bakım hemşireliği hemşirelik branşlarından bir tanesidir. Bu alanda çalışanlar için söylenen yoğun bakım hemşiresi olmak ne kadar zor olabilir ki düşüncesinin tam tersi yoğun bakım hemşireleri, ciddi sorumluluklara sahip olmaktadır. Servis hastalarından farklı olarak yoğun bakım hastaları aileleri ve sevdiklerinin refakatinden uzak yoğun bakımda yalnız tedavi olmaktadır. Gerekli olan sevgi ve ilgiyi göstermek, kişisel ihtiyaçlarında hastaya yardımcı olmak yoğun bakım hemşiresinin sorumluluklarından sadece bir tanesidir.
Yoğun bakım hastalarının sağlık durumu genellikle ağırdır. Birçok hastalığın tıbbi tedavisinin yanında moral ve şefkatte hastanın kendini mutlu etmesi ve psikolojisinin iyi olması hastanın daha çabuk iyileşmesi için önemlidir. Stresin, moral bozukluğunun bağışıklığımızın zayıflamasına ve hasta olmamıza yetmesi gibi bu durumun devam etmesi iyileşmeyi geciktirir. Hastanın kendini değerli hissetmesi ve mutlu olması yoğun bakım hemşiresine bağlıdır. Diğer servislerde olduğu gibi yoğun bakımda da hastanın mahremiyetinin korunması oldukça önemlidir. Yoğun bakım hastasının günlük rutinlerinin yapılması, tedavisinin uygulanması, enfeksiyondan korunması izolasyonunun sağlanması gibi pek çok sorumluluk yoğun bakım hemşiresinin omuzlarındadır.
Yoğun Bakım Hemşiresi Ne iş Yapar?
Yoğun bakım hemşiresi dikkatli ve titiz çalışmalıdır. Hastadan alınan ya da enjekte edilen sıvılar, oksijen, tansiyon, kan, idrar takibi, hastaya yapılan girişimler mutlaka hasta takip çizelgesine not alınmalıdır. Nöbet değişimlerinde yer değiştirilen yoğun bakım hemşiresine gün boyu hastaya yapılan tedavi ve hastanın durumu hakkındaki bilgiler verilmelidir. Hastanın bilinci yerinde olmadığında hasta beslenemediğinde hastanın damar yolu ile beslenmesi, hastanın ayağa kalkamadığı durumlarda hastaya sonda takılması gibi sorumluluklar da yoğun bakım hemşiresinin görevindedir. Hastanın durumu kötüye gittiğinde ilgili doktora haber verir.
Bilinci yerinde olmayan ya da hareket edemeyen hastaların hareket etmesini hastaya belirli saatlerde farklı pozisyonlar verilmesini sağlar. Bu pozisyon değişiklikleri hastalarda bası yarasının olmaması içindir. Hastalarda bası yarası olduğunda enfeksiyon kapmasını engellemek, bu yaraların iyileşmesi için gerekli tedavi uygulamalarını yapmak yine yoğun bakım hemşiresinin sorumluluğundadır. Ölen hastaların ölüm sonrası bakımlarıyla ilgilenmek, diğer hastalardan onların durumu fark etmeyeceği şekilde ayırmak da yoğun bakım hemşiresinin sorumluluklarındandır.