Okul Hemşireliği Nedir? Okul Hemşireliği Sertifikası Nasıl Alınır?
Okul hemşireliği nedir? Okul hemşireliği sertifikası nasıl alınır? Okul hemşireleri, okul idaresi ile çalışırlar. Okul hemşiresi, okulda bulunan öğrencilerin, personellerin ve öğretmenlerin sağlığından sorumlu olan kişilerdir. Okul içerisindeki görev yerleri revirdir. Basit yaralanma ya da sağlık sorunlarını revir içerisinde çözerler. Ciddi bir sağlık probleminde sağlık kurumları ile irtibata geçerler. İlk yardım için okullarda okul hemşiresi bulunması önemlidir. Anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lisede en az bir tane okul hemşiresi çalışmaktadır.
Okul hemşireliği sertifikası nasıl alınır? Özel kurumlar ve birçok resmi kurum hemşirelik için sertifika programları oluşturmaktadır. Çoğu devlet üniversitesinde okul hemşireliği kursu yer almaktadır. Eğitim kurumları dışarısında sağlık kurumları da bu sertifikayı almaları için insanlara program açmaktadır. Sağlık Bakanlığı’na ait olan il ve ilçelerde sağlık müdürlükleri de okul hemşirelik kursları açmaktadır.
Programa katılan kişi, E-devlet üzerinden otomatik olarak sertifikasını alabilmektedir. Sertifika alabilmek için belirli ücret ödenmektedir. Her kursun ücreti kurumdan kuruma farklılık göstermektedir. Sertifika alabilmek için hemşirelik bölümlerinden mezun olunması ve yasal olarak hemşirelik yapmaya hakkı olması gerekmektedir.
Okul Hemşireliği Sertifikası
Okul hemşireliği sertifikası okul hemşiresi olmak isteyen kişilerin alması gereken belgedir. Alınan bazı sertifikalar devlet tarafından onaylanmamaktadır. Bu sebeple alınacak olan sertifikanın devlet onaylı olup olmadığı araştırılmalıdır. Ortalama olarak bir buçuk ay eğitim alınır ve eğitim sonunda sınava girilir. Sınavda başarı sağlayan öğrenciler sertifikaya sahip olurlar.
Okul Hemşiresi Alımı
Okul hemşiresi alımı KPSS ya da özel kurumların iş ilanı açması ile olur. Lisans mezunu olan hemşireler KPSS’ye girerek okul hemşirelik mesleği için başvurabilirler. Eğer çalışan bir hemşire ise kurumlar arası geçiş şansı ile okul hemşirelik personeli alımından yararlanabilir.
KPSS ile atanmak istemeyen okul hemşireleri ise hemşire arayan okullarda çalışabilirler. Anaokulu, kreş, ilkokul, ortaokul ve lisede çalışma haklarına sahiptirler.
Okul Hemşireliği İçin Kimler Başvurabilir?
Okul hemşireliğine başvuracak adayların öncelikle hemşirelik mesleğini icra ediyor olmaları veya hemşire olarak çalışmaya yetkileri olmaları gerekmektedir.
Okul Hemşiresinin Görevleri Nelerdir?
Okul hemşiresinin görevleri nelerdir? Okul hemşiresinin görevleri şu şekilde sıralanmaktadır;
- Görev aldığı okulda sağlık ile ilgili problemleri, gerekli eşyaları belirler ve okul müdürü ile konuşur.
- Erken müdahale edebilmek ve uygun yardımı yapabilmek için okul idaresi ile iletişim sağlar.
- Gereken sağlık malzeme listesini oluşturur ve gerekli kişiler ile iletişime geçer.
- Okuldaki her öğrencinin düzenli olarak fiziki muayenesini yapar. Sağlık durumu hakkında bilgi verir.
- Acil müdahale gereken durumlarda hemşirelik hizmetini yapar ve değerlendirir. Hemşire gözlem formuna yazar.
- Okulda düzenli olarak yapılan sağlık taramalarında görevli olur.
- Okul çevresi, oyun alanı, çöplerin atılması, ısıtma, havalandırma, tuvaletler vb. okuldaki sağlığı etkileyecek durumları kontrol eder ve gereken durumları okul idaresine iletirler.
- Okuldaki öğrencilere sağlık eğitimi gibi faaliyetler düzenler. Bu eğitimde genellikle hastalıklardan nasıl korunulacağı, temizliğin önemi, ilkyardım vb. konulardan bahsedilir.
- Madde bağımlılığı, dikkat bozukluğu, yeme problemleri, anksiyete, antisosyal davranış, depresyon vb. durumlar yaşayan öğrenciler için öğretmenleri ve ailesi ile birlikte sağlık danışmanlığı yapar.
- Okuldaki kantinin hijyeni, kantin görevlisinin hijyeni ve besinlerin güvenliği gibi konularla ilgilenirler. Denetler ve durumu okul idaresine bildirir.
- Okuldaki temizlikten sorumlu olan çalışanlara sınıf temizliği, tuvalet temizliği vb. konularda sağlık eğitimi verir ve görevlileri gözlemler.
- Okuldaki mutfakta çalışan bireylere mutfak hijyeni, besinlerin saklanması, işlenmesi, işlendikten sonra nasıl muhafaza edilmesi, kişisel hijyen gibi konularda eğitimler verirler. Bu eğitimleri denetler ve aksi bir durumda okul idaresi ile iletişime geçer.
- Düzenli bir şekilde okuldaki sağlık raporunu tutar. Okul müdürüne gerekli raporu düzenli olarak gösterir.
- Okuldaki öğrencilerin kendilerini daha iyi hissetmeleri, fiziksel durumlarının daha iyi olması için öğrenci, aile ve öğretmen arasında ilişki kurar.
Okul Hemşiresi Maaşları
Okul hemşiresi maaşları hakkında tam olarak net bir bilgi vermemiz mümkün olmamaktadır. Okul hemşirelerinin gelirleri özel sektör ve kamu sektöründe çalışma durumlarına göre farklılık gösterdiğinden, tahmini olarak bir rakam verilebilir. En az asgari ücretle mesleklerini icra eden okul hemşirelerinin maaşları 2021 yılında artış göstermiştir.
Kamu kurumlarında çalışan okul hemşiresi maaşlarının en düşük rakamı yaklaşık olarak 5.000 TL olarak belirtilmiştir. Özel sektörde görev yapmakta olan okul hemşireleri ise en düşük rakam ile 3000 TL civarında maaş almaktadırlar. Bu bilgilerin ışığında, özel sektörde çalışan okul hemşirelerinin maaş tutarları kurumların fiyat politikalarına göre de değişiklik gösterebilmektedir.
Kaynaklar:
https://www.meslekburda.com/blog/31-okul-hemsireligi-nedir
https://www.saglikpersonelihaber.net/mevzuat/okul-hemsireligi-nedir-okul-hemsiresi-nasil-atanir
Görsel Kaynaklar: Envato Elements ve Adobe Stock