Sorumlu Hemşire Nedir? Sorumlu Hemşire Nasıl Olunur?
Sorumlu hemşire, hemşirelik mesleği içerisinde görev ve sorumlulukları bakımından diğer hemşirelerden ayrılan sağlık personellerine verilen isimdir. Hemşirelik, toplum sağlığını koruma ve geliştirmekle ilgili görev alan, insanları ideal sağlık düzeyi ve kaliteli yaşama ulaştırmayı sağlayan tıbbi bir meslek koludur. Doktorların hastalar için verdiği tedavi ve tıbbi bakımı uygularlar. Hastanın muayenesinde, tedavinin uygulanmasında aktif rol oynadığı gibi hasta takibini de yapmaktadır. Bununla birlikte hemşireler, acil durumlarda da müdahalede bulunurlar. Oldukça geniş bir uygulama alanları vardır. Bu yazıda ise hemşireliğin bir başka rolü olan sorumlu hemşire ele alınacak, bu kişilerin görev ve sorumlukları dile getirilecek, bu meslekte olmak için gereken şartlardan bahsedilecektir.
Sorumlu Hemşire Nedir?
Sorumlu hemşire, hastane içindeki servislerde ve ünitelerde bulunan yatan hastaların bakımları için gerekli olan ihtiyaçları belirleyen ve bu ihtiyaçların doğru bir şekilde uygulandığından emin olan sağlık personelidir. Bununla birlikte ayakta tedavi gören hastalarla ilgili birimlerde, acilde ve evde bakımda da görev almaktadırlar. Hastane içerisinde başhemşireye karşı sorumlu olan personeldir.
Sorumlu Hemşire Nasıl Olunur?
Sorumlu hemşire olabilmek için öncelikle hemşirelik alanında uzman olmak gerekmektedir. Hastanelerde bu görev, öncelikle uzman hemşirelere verilmektedir. Uzman hemşire, lisans mezunu olduktan sonra lisans üstü eğitim alan ve diploması bakanlık tarafından onaylanan kişilere denir. Bu kişiler aynı zamanda yurt dışında ilgili programlardan mezun olup, diploma denklikleri onaylanmış kişilerden de olabilir.
Bu hemşireler, temel hemşirelik görevleriyle beraber, uzmanlığını aldıkları alana yönelik klinik bilgi, beceri ve tecrübede, sağlık araştırmalarında, sağlık eğitim hizmetlerini programlamada, uygulamada ve değerlendirmede, danışmanlık hizmetlerinde de aktif bir şekilde rol almaktadırlar. Uzman hemşire olmayan hastanelerde, alanda en az üç yıl deneyimi olan ve hemşirelik lisansı olan kişiler, başhemşire tarafından görevlendirilebilir. Eğer, lisans eğitimli hemşire de yok ise diğer hemşirelerden biri de bu alanda görevlendirilmektedir.
Sorumlu Hemşire Olma Şartları Nelerdir?
Sorumlu hemşire olabilmek için öncelikle ilgili alanda lisans eğitimi almış olmak gerekmektedir. Lisans eğitimini tamamlamış kişilerin, belirli bir alanda uzmanlık alabilmek için yüksek lisans eğitimlerini de almış olmaları gerekmektedir. Yüksek lisans eğitimini de almış kişiler öncelikle uzman hemşire olarak çalışmaya başlarlar. Uzmanlığını aldığı birimde yönetim ve işleyişten sorumludur ve bu birimde söz sahibidir.
Yönetmeliğe göre sorumlu hemşirelik görevi için sağlık personelleri arasından öncelikle uzman hemşireler seçilmelidir. Ancak uzman hemşire bulunmayan sağlık kurum ve kuruluşlarında alanda en az üç yıllık bir deneyime sahip olan ve hemşirelik lisansı bulunan kişileri başhemşire, bu göreve atayabilmektedir. Eğer bu tanıma uygun bir hemşire de yoksa, ön lisans veya lise programlarında bu alana dair eğitim almış kişiler bu göreve seçilebilir. Bunun dışında gerçekleştirilen görevlendirmeler yönetmeliğe aykırı olacaktır.
Sorumlu Hemşirenin Görevleri Nelerdir? Nöbet Tutar mı?
Sorumlu hemşirelerin kurum ve kuruluşlardaki görevleri diğer hemşirelerden ayrılmaktadır. Temel hemşirelik görevlerinin yanı sıra, çalıştığı birimden sorumlu olan sağlık personelleridir. Bu kişilerin görevlerini şu şekilde ele alabiliriz:
- Servis ve ünitede yeni görev almış hemşirelerin, çalışma ortamına uyumlanmasını sağlamaktadır. Bu hemşirelerin meslekteki gelişimlerine yardımcı olur, hasta bakım konusunda danışmanlık yapar ve diğer hemşirelere rehberlik etmektedir. Bu görevi yerine getirirken eğitim hemşiresi ile iş birliği içerisindedir.
- Servis ve ünitelerdeki hastaların tedavilerinin planlanmasını yapar. Hastaların alması gereken ilaçların dağıtımı ve kullanılması ile ilgilenmektedir.
- Hastanın tedavi işlemleri sırasında görev alan hemşirelerin yaptıkları işleri takip ederek, gereklilikleri yerine getirmelerini sağlamaktadır.
- Sorumluluğunda bulunan hemşirelerin performanslarını değerlendirir ve bununla ilgili geri bildirimlerde bulunmakla mükelleftir.
- Hemşirelerin çalışma planlarını ve izinlerini programlar ve yaptığı programı başhemşirenin onayına sunar.
- Servis ve ünitelerin teknik ihtiyaçlarını takip ederek kurumun yönetimine bildirir.
- Hastaların ihtiyaçlarına göre oda ve yatak düzenlemelerini yapar.
- Birimler arasındaki koordinasyona katkı sağlamaktadır.
- Hemşirelerin özlük hakları ile ilgili konularda düzenlenmelerin yapılmasında görev almaktadır.
- Hastaların vizit ve kurullarına katılarak katkı da bulunur.
- Kurumda eğitimdeki öğrenci hemşirelerin eğitimlerinin takip edilmesinde rol oynar.
Bu kişilerin çalışma saatlerine bakacak olursak, yönetmelikteki ifadeye göre öncelikle gündüz mesai saatlerinde görev yapmaları gerektiği belirtilmiştir. Yönetmelik doğrultusunda bu sağlık personelleri nöbete girmemektedir.