Cerrahi Hastalıkları Hemşiresi Nasıl Olunmaktadır?
Cerrahi hastalıkları hemşiresi olmak için öncelikle yalnızca hemşirelik üniversite bölümlerinden birini başarı ile bitirerek hemşire olmaya hak kazanmak gerekmektedir. İş hayatına atılma döneminde cerrahi hastalıkları alanında çalışmaya yönelik olan kadrolarda hizmet vermeye başlanarak deneyim kazanılmaktadır.
Cerrahi Hemşiresinin Görevleri Nelerdir?
- Hemşirelik görevi sırasında yasa ve düzenlemelere uygun olarak çalışmalıdır.
- Hastaya yardımcı olarak hastanın güvenli bir şekilde ameliyathaneye girişini sağlamaktadır.
- Çalıştığı hastanenin hemşirelik bakımı protokollerinin oluşturulmasında yardımcı olmaktadır. Ayrıca bu protokollerin bilinmesi ve uygulanmasından sorumludur.
- Hastaya ameliyat, ameliyat öncesi ve sonrası esnalarında yapılacak olan tüm uygulamalar hakkında bilgi vermektedir.
- Hastayı servis ve üniteye kabul etmektedir.
- Hastanede yatan kişinin hasta değerlendirme formunu kullanarak hastayı değerlendirmektedir.
- Cerrahi hastalıkları hemşiresi hastanın yattığı ortama uyumunu sağlamaktadır.
- Ameliyat öncesinde ameliyat olacak hastanın gerekli hazırlığını protokole uygun olarak gerçekleştirerek hastanın ameliyat öncesinde hazır olmasını sağlamaktadır.
- Yaptığı değerlendirmelerin sonucunda elde ettiği verileri göz önüne alarak hasta bakım planını çalıştığı kurumun sunduğu standartlara göre hazırlayıp uygulamaktadır.
- Yaptığı uygulamaların sonuçlarını değerlendirerek bunlar hakkında gerekli değişikleri sağlamaktadır.
- Hastalara uyguladığı tüm tedavileri kayıt altına almaktadır.
- Doktorların talebi ile periferik damar yolu açar ve bu damar yolunun kalıcılığını sağlamaktadır.
- Doktorun yazılı ve sözlü isteklerini kurumun protokollerine uygun olarak kayıt altına alarak bu istekleri uygulamaktadır. Ayrıca bu istekleri forma kaydeder.
- Hastalarda uygulanan ilaçların etki ve yan etkilerini izleyerek elde ettiği bulguları doktora iletmektedir.
- Hastaya uygulanan ilaçların etkilerini hemşire izlem formuna kaydetmektedir.
- Hastanın ameliyattan gelmesinden önce yattığı yatağını ve gerekli olabilecek tüm malzemeleri hazırlar.
- Cerrahi hastalıkları hemşiresi hasta kendine gelip kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek duruma gelene kadar tüm gereksinimlerinin yatak içinde karşılanmasını sağlamaya yönelik çalışmalar yürütmektedir.
- Ameliyat sonrasında hastanın yatağı yatağa güvenle alınmasını sağlamaktadır.
- Doktorun hasta için uygun gördüğü pozisyonda hastaya şekil vererek hastanın izlemini sağlamaktadır.
- Ameliyat geçiren hastanın ameliyat bölgesini düzenli olarak kontrol etmektedir.
- Hastanın bulunduğu bölümden başka bir bölüme nakli gerekli görüldüğünde hastanın nakil edildiği bölümde bulunan hemşireye hasta hakkında bilgi vermektedir.
- Nakil sırasında hastaya ait olan tüm kayıtların ve hastanın güvenli bir şekilde naklini sağlamaktadır.
- Hemşirelik uygulamaları esnasında uygulanan her aşamanın tüm kayıtlarını tam zamanında doğru ve eksiksiz bir şekilde kaydetmektedir.
- Tanı ve tedavi için gerekli olan işlemler için hastayı hazırlayarak gerekli işlemler sonrasında hastayı detaylı bir şekilde izlemektedir.
- Cerrahi hastalıkları hemşiresi vardiya döneminde sorumlu olan hemşire ve servis sorumlusu olan hemşire ile birlikte hasta kontrolü yaparak uygulama ve gözlemlerine ilişkin bilgiler vermektedir.
- Hastanın temel birtakım gereksinimlerini karşılamasında güçlük çekmesi gibi bir durum varsa bu gereksinimlerinin karşılanmasına yardımcı olmalıdır.
- Doktorun yapmış olduğu vizitelere katılarak hasta ile ilgili olan tüm gözlemlerini doktor ile paylaşmaktadır.
- Hastaların rahat bir şekilde uyuması ve dinlenmesi için gerekli ortamı sağlamaktadır.
- Buzdolabının sahip olduğu sıcaklığı kontrol ederek protokole uygun hale getirir ve buzdolabının sıcaklık kontrol çizelgesine bu bilgileri kaydetmektedir.
- Çok acil durumlarda doktor gelinceye kadar gerekli olan müdahalelere başlamaktadır.
- Defibrilatör cihazı ve acil arabası için gerekli olan tüm kontrolleri sağlayarak eksikleri saptamaktadır. Ayrıca malzemelerin her an kullanıma hazır şekilde olmasını sağlamaktadır.
- Cerrahi hastalıklar hemşiresi hastanede bulunan Enfeksiyon Kontrol Komitesinin düzenlediği önerilere uyarak bu konuda gerekli önlemleri almaktadır.
Cerrahi Hastalıkları Hemşiresi Nerede ve Ne Zaman Çalışmaktadır?
Cerrahi hemşireleri genel olarak;
- Ameliyathanelerde
- Stoma ve yara bakımında
- Hastanelerin cerrahi servislerinde çalışmaktadır.
Hastanelerde ameliyatın var olduğu tüm polikliniklerde ve ameliyat ile ilgili tüm işlemlerde cerrahi hemşireler çalışma imkânı bulmaktadır. Diğer branş hemşireliklere göre oldukça zor ve disiplin isteyen bu meslek de çalışma süreleri değişmektedir. Ameliyat sırasında gelişen komplikasyonlar nedeni ile uzayan süreler ve vardiya gibi durumlar söz konusu olduğundan oldukça karmaşık ve zor bir meslektir.
Cerrahi Hemşirelerin Sorun ve Sıkıntıları Nelerdir?
Cerrahi hastalıklar hemşiresi oldukça zor bir meslektir. Sürekli olarak dikkat ve özen istemesine rağmen yoğun çalışma saatleri gerekli dinlenme süresini karşılayamamaktadır. Ayrıca hasta ile sürekli olarak iletişim halinde olması nedeniyle sürekli güler yüzlü ve dinamik olması gerekmektedir. Bu da oldukça zorlayıcı bir durumdur. Ameliyat ortamının soğuk bir ortam olması nedeni ile soğuk algınlığı gibi durumları sürekli olarak yaşamaktadır. Mesai saatleri içindeki düzensizlik nedeni ile sosyal ve özel hayatlarına yeterince zaman ayıramadıklarından oldukça stres ve sıkıntı içermektedir.
Türk Hemşireler Derneği Web Sitesi