Acil Servis Hemşireliği
Acil servis hemşireliği adından anlaşıldığı gibi hastanelerin acil servis bölümlerinde çalışmaktadır. Genellikle acil vakalara ya da polikliniklerin kapalı olması sebebiyle herhangi bir hastalığından dolayı gece gelen hastalara bakmaktadır. Doktorla ortak olarak doktorun hasta için isteklerini yerine getirerek çalışmaktadır. Serum, iğne, müdahale gibi tıbbi muayeneleri vardır. Hastanın ilk izlenimini yapar ve anamnezini alır.
Acil Servis Hemşiresi Nasıl Olunur?
Acil servis hemşiresi olmak için Düz, Teknik ya da Anadolu lisesi çıkışlı öğrenci ÖSYM tarafından düzenlenen YKS sınavından başarı göstermesi gerekmektedir. Aldığı puan doğrultusunda 4 yıllık lisans bölümüne (sağlık bilimleri ve hemşirelik fakülteleri, sağlık yüksek okulları ve hemşirelik yüksek okulları) kayıt yaptırmakta ve öğrenim görmektedir. Okul dönemi boyunca eğitim ve staj görmekte ve mesleği yakından gözlemlemektedir. Okulundan başarıyla mezun olan öğrenci KPSS’e (Kamu Personeli Seçme Sınavı) girerek başarı göstermelidir. Yeterli puanı alan acil servis hemşiresi adayı kamuya atanmaktadır. Kamuya atanamayan acil servis hemşiresi özel hastaneler ve sağlık kuruluşlarında (acil servis, servis) iş bulabilme imkanına sahiptir.
Acil Servis Hemşiresi Görevleri Nelerdir?
- Acil gelen hastaları ya da şikâyeti olan hastaları acilde karşılamak,
- Hastanın şikayetlerini dinlemek ve dosyaya kaydetmek,
- Kan basıncı, vücut ısısı, solunum ölçmek ve bunları dosyaya kaydetmek,
- Kan basıncı, solunumu, vücut ısısı yüksek çıkan hastanın takibini yapmak,
- Acil serviste beraber çalıştığı doktorun aldığı testleri düzenleyerek laboratuvara göndermek,
- Herhangi bir işlem sırasında hastada oluşan alerji ve komplikasyonu doktora bildirmek,
- Damar yolu açarak serum takmak, kan almak,
- Yaraya pansuman yapmak, kesiklere dikiş atmak,
- Acile tek getiren hastanın acil ameliyata alınması durumunda hastanın üstünde bulunan eşyaları zabıt tutarak hasta yakını geldiğinde teslim etmek,
- Hastanın yaşamsal fonksiyonlarının takibini yapmak ve değerlendirmek,
- Hastanın tedavisini birlikte çalıştığı acil servis doktorunun talimatları doğrultusunda gerçekleştirmek,
- Hasta yakınlarına, hasta hakkında gerekli bilgiyi vermek,
- Acil servisin temizliğini denetlemek gözle görülen kaba kir ya da benzeri durum olduğunda temizlik personelini yönlendirmek,
- Acilde bulunan ilaç dolabında ki ilaçların sayımını yapmak acil servis hemşiresinin görev ve sorumlulukları arasındadır.
Acil Servis Hemşiresinin Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
Biyolojiye karşı ilgisi yüksek ve bu alanda başarılı olması gerekmektedir. Biyolojiye karşı ilgi her sağlık personeli için önemli olduğu gibi acil servis hemşirelerinde de olması gereken özellikler arasındadır. Mesleği açısıyla insanların sağlığıyla ilgilenen, onlara yardımcı olan hemşireler yardım etmekten hoşlanmalıdır. Yaptığı iş önemli olması dolayısıyla sorumluluk duygusu yüksek olmalıdır. Acil servis hemşiresi acil serviste çalıştığı için ve acil vakalar geldiği için çabuk ve doğru kararlar verebilmelidir. Acil servise çok sayıda kazalar, adam yaralamalar, yanmalar vb. Vakalar gelmektedir. Bu vakalar karşısında acil servis hemşiresinin soğukkanlı olması son derece önemli özellikleri arasındadır.
Acil Servis Hemşiresinin İş İmkânları Nelerdir?
Acil servis hemşiresi hastane servislerinde sağlık personeli eksikliğinde dönüşümlü olarak çalışabilmektedir. Hemşireler genellikle KPSS ile kamu kurum ve kuruluşlarında atanmakta ve hastanelerin acil servis, servis, yoğun bakım, ameliyathane gibi çeşitli alanlarında görev yapmaktadır. Kamuya atanamayan hemşireler, acil servis hemşireleri özel sağlık kurum ve kuruluşlarında, özel kliniklerde çalışabilmektedir. İnvaziv (cerrahi işlem gerektiren uygulamalar)’ın olduğu, uygulandığı alanlarda iş bulma imkânlarına sahiptir.
Acil Servis Hemşirelerinin Çektiği Zorluklar Nelerdir?
Her mesleğin kendi özgü zorlukları olmaktadır. Acil servis hemşiresinin de mesleki zorlukları ve sorumlulukları olmaktadır. Peki acil servis hemşiresinin çektiği zorluklar nelerdir?
Belirli bir servis ya da poliklinik olmadığı için ne zaman nasıl bir vakayla karşılaşacağı belli değildir. Her türlü hastaya ve vakaya hazırlıklı olmalı sabırlı ve soğukkanlı olmalıdır. Acil servis hemşiresinin kendi çapında yüksek riskleri olmaktadır. Örnek olarak bilinci kapalı kanaması olan ve yakını yanında olmayan acil bir hastayla karşılaşabilmektedirler. Hastaneye gelene kadar zaman kaybeden hastanın daha fazla zaman kaybetmemesi için acil müdahaleye almaktadırlar. Bu durumda kanaması olan ve bilinci yerinde olmayan hastanın bulaşıcı hastalığı olma riski ve sağlık çalışanlarına bulaşma ihtimali olmaktadır.
Yoğun geçen günleri ve nöbetleri dolayısıyla mesleki yıpranmalara maruz kalmaktadırlar. Acil servis hemşireleri ölümlere, ağır yaralanmalara tanıklık ettiği için zamanla duyguları törpülenmektedir. Saldırgan hasta ya da hasta yakınlarıyla karşılaşabilmekte ve saldırgan hasta ya da hasta yakınları tarafından şiddete maruz kalabilmektedir. Acil servisin genel olarak kalabalık olması sebebiyle kalabalıkta stres altında çalışmaktadırlar.