Almanya’da Hemşirelik Yapmak
Bu yazımızda Almanya’da hemşirelik yapmak için neler yapmanız gerektiğini en ince ayrıntısına kadar anlatmaya çalışacağız. Ayrıca Almanya’da ki hemşire maaşlarına da bir göz atacağız.
Son zamanlarda yurt dışında çalışmak çok popüler bir hale geldi. Bunun birçok nedeni var. Daha iyi bir hayat yaşamak, daha yüksek maaşlar almak bu nedenlerden sadece birkaç tanesi. Belki siz de en az bir defa yurt dışında çalışmayı aklınızdan geçirmişsinizdir. Ve yurt dışında çalışmak deyince akla gelen ilk ülkelerden birisi Almanya’dır. Almanya her ne kadar refah seviyesi yüksek bir ülke olsa da nitelikli personele her alanda ihtiyaç duyuyor. Bu nitelikli personellerin arasında en çok ihtiyaç duyulan meslek gruplarından bir tanesi de hemşireliktir. Almanya hükümeti diğer ülkelerden nitelikli personel almak için işe alım programları düzenleyip bunları finanse etmekte. Elbette ki Almanya’da hemşirelik yapmak için bazı şartlar ve yapılması gerekenler var. Biz size bu yazımızda bunları en anlaşılır şekilde anlatacağız.
Bu yazımızda Almanya’da hemşirelik yapmak için iki farklı yöntemden bahsedeceğiz. Birinci yöntem hiçbir firma veya kurs aracılığı olmadan tamamen kendi yapacağınız başvuru ile hemşirelik yapmak. İkinci ve daha rahat olan yöntem ise bir firma veya kurs aracılığı ile başvuru yapmak ve işe başlamaktır. İkinci yöntemde biraz daha fazla ücret ödemeniz gerekebilir. Her iki yöntemin de belli başlı farklılıkları var, bunları özellikle belirteceğiz.
Kendi Yapacağınız Başvuru ile Hemşirelik Yapmak
Tek başınıza başvuru yapmak için ilk önce ve kesinlikle B2 Almanca sertifikanız olması gerekiyor. Kendi emeğinizle Almanca öğrendikten sonra Almanya tarafından yetkilendirilmiş kurs merkezlerinden sertifika almanız gerekiyor. Ayrıca daha rahat bir şekilde ve daha ucuza Almanca öğrenmek için udemy gibi online kurs sitelerinden de faydalanabilirsiniz.
B2 Almanca sertifikanızı aldıktan sonra Almanya’da kariyer.net gibi ilan sitelerinde bulunan hastanelere cv’nizi gönderebilirsiniz. Bu hastanelerden kabul almak biraz cv’nize kalmış, o yüzden ne kadar iyi bir cv’ye sahipseniz o kadar avantajlı olur sizin için. Uluslararası geçerliliği olan mesleki sertifikalarınız başvurunuz sürecinde size büyük bir avantaj sağlayacaktır.
Eğer başvurduğunuz hastane sizi kabul ederse artık o meşhur olan konu devreye giriyor: denklik. Denklik almak bu işin uzun ve biraz da zor yanlarından bir tanesidir. Denklik konusunda başvurduğunuz hastane sizi yönlendirecektir. Bizim önerimiz denkliği bir firma aracılığı ile almak. Çünkü denklik başvurusu ve onay süreci yaklaşık 2-3 ay sürüyor. Sizin göndereceğiniz belgelerde hatalı veya eksik bir belge olursa bu size büyük bir zaman kaybettirir. O yüzden bizim önerimiz bütün sorumluluğu aracı firmaya yüklemek ve işinizi garantiye almaktır. Ama tabii ki de kendiniz de denklik alabilirsiniz. Denklik almak için gereken belgeleri yazmadan önce şunu belirtmemiz gerekiyor ki belgelerinizin hepsinin Almancaya çevrilmesi gerekiyor. Bunu bir tercüman aracılığı ile yapabilirsiniz.
Almanya’da Denklik Almak İçin Gereken Belgeler:
- Lisans Diploması
- Transkript Belgesi (e-devletten alınabilir.)
- Staj Yapılan Yerler ve Saatler (Bu kayıtları mezun olduğunuz kurumdan bir metin halinde almanız gerekiyor.)
- Tecrübe Belgesi (Halihazırda çalışıyorsanız bu belgeyi hazırlamanız gerekiyor.)
- İkametgâh Belgesi (e-devletten alınabilir.)
- Adli Sicil Kaydı (e-devletten alınabilir.)
Ve bunların dışında bazı belgeler ayrıca istenebilir, ayrıca istenen belgeleri hazırlamak daha kolaydır. Asıl önemli olan yukarıda sıraladığımız belgelerdir.
Bu belgelerinin hepsini hazırladıktan sonra kaymakamlığa gidip bu belgelere uluslararası geçerliliği olan apostil (apostille) kaşesini ücretsiz bir şekilde basmanız gerekiyor. Bu işlemi genellikle aracı firmalar yapıyor olsa bile siz kendiniz de bu apostil onayını alabilirsiniz.
B2 sertifikanızı ve denkliğinizi aldıktan sonra artık işiniz, pasaport ve vizeye kalıyor. Pasaportunuzu kendiniz alabilirsiniz. Vize kısmı ise biraz daha karmaşık, eğer bir firma aracılığı ile gidiyorsanız zaten onlar sizin için iş vizesini çıkartacaklardır. Ama eğer bir firma aracılığı olmadan vize isterseniz, çalışacağınız hastane üzerinden ziyaret vizesi aldıktan sonra orada işe başladığınız zaman artık iş vizesi alabilirsiniz. Yani şimdiye kadar olan kısmı özetlemek gerekirse Almanya’da hemşirelik yapmak için kesinlikle B2 seviyesinde Almanca sertifikası ve denklik gerekiyor. Bunlar dışında olan detaylar her türlü hallolur.
Bir Kurum veya Kurs Aracılığı ile Başvuru Yapmak
Bir kurum veya kurs aracılığı ile Almanya’da hemşirelik yapmak için başvurmak, bireysel olarak yapacağınız başvurudan daha kolaydır. Çünkü biraz önce anlattığımız hemen hemen bütün aşamaları sizin için kurum hallediyor. Sizin tek yapmanız gereken şey B1 seviyesinde Almanca öğrenmektir. Kurum ve kurs ücretleri verilen hizmete göre değişkenlik gösterebilmektedir.
B1 Almanca sertifikanızı aldıktan ve gerekli bütün işlemlerin bitmesinden sonra artık Almanya’da hemşirelik yapabilirsiniz ama şöyle bir durum var ilk oraya gittiğiniz zaman direk hemşire unvanı alarak işe başlamıyorsunuz. İlk önce 6-8 ay boyunca öğrenci hemşire veya hemşire yardımcısı adı altında bir staj eğitimi görüyorsunuz. Bu zaman zarfında iki gün boyunca hastanede görev yapıyorsunuz, 3 gün boyunca ise Almancanızı geliştirmek ve B2 seviyesine getirmek için aracı firmanın belirlediği kursta eğitim görüyorsunuz. Elbette ki şunu unutmamak gerekiyor bu 6-8 aylık zaman zarfında maaşınız bir tık daha düşük oluyor. Bu aşamaları da geçtikten sonra artık hemşire unvanı ile işe başlayabilirsiniz. Alman bir hemşire ile tamamen aynı haklara sahip olursunuz.
Dikkat Edin!
Almanya’da hemşirelik yapmak için büyük umutlarla yola çıkıyorsunuz ama her işte olduğu gibi bu işte de işini sahte yapan kişiler var. Anlaşacağınız kurum veya kursu çok iyi araştırın çünkü merdiven altı firmalar artmış ve bu firmalar sizi daha ucuza ve daha düşük bir Almanca seviyesi ile götürmeye ikna ediyorlar ama oraya gittiğiniz zaman sizi hasta bakıcı veya temizlik görevlisi olarak işe alıyorlar, bu yüzden bu tür firmalara çok dikkat edin. Almanya’da işe başlamak için kesinlikle ama kesinlikle en az B1 seviyesinde Almancanız olması gerekiyor.
Almanya’da Hemşire Maaşları
Lafı fazla uzatmadan direk konuya girelim, Almanya’da işe yeni başlamış bekar bir hemşire net 1900-2300 euro arası bir maaş alıyor. Almanya’da ki vergi sistemine göre eğer evlenirseniz ve eşiniz çalışmazsa daha fazla bir maaş alırsınız. Çocuk sayısına göre alacağınız maaşta da kayda değer bir artış olacaktır. Hemşireliğin bazı alanlarında uzmanlaşıp ve bu alanlarda görev yaparsanız maaşınızı artırabilirsiniz. Almanya’da bir hemşirenin aldığı maaş, Almanya standartlarında rahat bir hayat yaşamanız için gayet yeterlidir.
Yazımızın sonuna geldik değerli hemsirekitabi.com okurları, bu yazıyı bir cümleyle özetlemek gerekirse, daha iyi bir yaşam sürmek için Almanya’ya gidecekseniz bizim önerimiz güvenilir bir firma ile gitmek olacaktır. Her işinizi onlar halledecektir size sadece Almanca öğrenmek düşüyor.
Almanya’da hemşirelik yapmak ile ilgili aklınıza takılan sorular varsa alta tarafta bulunan yorumlar kısmından bize sorabilirsiniz, en yakın zamanda cevaplamaya çalışacağız. Sağlıcakla kalın.
Özel Teşekkürler…
Bize bu yazıyı hazırlamamızda çok büyük katkıları olan ve tecrübelerini bizimle paylaşan @fikrine.saglik instagram sayfasının sahibi Bilgihan Sarıçam’a bir teşekkürü borç biliriz. Teşekkürler Bilgihan Bey.
Bilgihan Bey’in @fikrine.saglik adlı instagram sayfasına ulaşmak için buraya tıklayınız.