Diyabet Hemşireliği Nedir? Diyabet Hemşireliği Sertifikası Nasıl Alınır?
Diyabet hemşireliği diyabet hastalarının yaşamları boyunca ihtiyaç duydukları bakımı sağlar ve tedavi sürerken uzmanlığı ile yardımcı olur. Diyabet hastalığının kişinin yaşamı boyunca etkili olması bunun sebeplerinden biridir.
Bir kişi diyabet hastası olduğunda yaşamında bazı değişiklikler yapması gerekir. Bu değişiklikleri düzenli ve doğru bir şekilde uygulaması için de yardıma ihtiyaç duyar. Diyabet hemşireliği kişinin plana uymasını sağlar ve tedavi sürdürülürken yardımcı olur.
Diyabet hastası olan bir insan bakımını doğru yapar ve hayatında disiplini korursa tıbbi müdahaleye az ihtiyaç duyar ve daha kaliteli bir yaşamı olur. Bütün olarak bakım bir diyabet hastası için en iyi seçenektir. Diyabet hemşireliği hem fiziki olarak hem de psikolojik olarak destek olmak demektir. Hastalık hekimin, hemşirenin ve diyetisyenin kontrolünde tedavi edilir.
Diyabet Hemşireliği Nedir?
Diyabet hastası insanlar hayatı boyunca belirli bir disipline göre yaşamak durumunda olurlar. Diyabet hemşireliği de hastaya hayatı boyunca yardımcı olan mesleklerden biridir. Diyabet hemşireliği nedir konusu bu mesleğe yönelmek isteyenler için merak konusudur.
Bir kişi diyabet hemşireliği yapmak istediğinde belirli kuralları ve şartları yerine getirmesi gerekir. Bu şartlar Avrupa’da da uygulanır. Meslek olarak 1971 senesinden itibaren yapılmaya başlanmıştır ve günümüze kadar gelmiştir. Özel olarak tek bir hastalıkla ve hasta insanlarla ilgilenen hemşire grubu için tanımlanmıştır.
Diyabet ile ilgili uzmanlaşmış ve tüm ilgili konularda donanım sahibi olmak durumundadır. Tecrübeli olması da oldukça önemlidir. Tecrübe sahibi bir hemşire acil durumlarda ne yapması gerektiğini bilir. Bilgi ve beceri konusunda kendisini geliştirmiş ve sürekli uygulamanın içerisinde yer almış bir kişidir.
Diyabet Hemşiresi Nasıl Olunur?
Diyabet halk arasında şeker hastalığı olarak da kullanılabilir. Ülkemizde de birçok insanda diyabet hastalığı görülür. Diyabet teşhisi konulan bir kişinin hayatı boyunca kendisine dikkat etmesi gerekir. Diyabet hemşireliği hastalık konusunda uzmanlaşmış kişilerce yapılır. Diyabet hemşiresi nasıl olunur konusunu pek çok insan merak eder.
Öncelikle hemşirelik diplomasına sahip olmak gerekir. Okul bittikten sonra diyabet alanında uzmanlık yapıp sertifika alabilirsiniz. Diyabet hemşiresi olduğunuzda en baş göreviniz hasta olan kişileri hastalık, yaşamları nasıl devam etmeleri konusunda bilgilendirme olur.
Diyabet hastalığı olan bir kişinin ilaçlarını nasıl kullanması gerektiği, kan şekerinin hangi seviyede olması gerektiği, tedavi sürecinin nasıl işlediği, kontrollerin nasıl olduğu gibi konularda bilgilendirici olurlar.
Hemşireler sayesinde hasta süreci daha rahat ve sıkıntısız geçirir. Bu sebeple oldukça önemli bir meslektir.
Diyabet Hemşireliği Sertifikası
Diyabet hemşiresi olmak isteyen bir kişi öncelikle hemşirelik diplomasını almalı, sonrasında diyabet hemşireliği sertifikası almalıdır. Hemşireler hasta için öncelikle gerekli bakımı sağlarlar.
Hastanın tansiyonu ve kan şekeri düzenli bir şekilde ölçülür ve not alınır. Hasta takip için geldiğinde önceki notlara bakılarak ne durumda olduğu ve hastalığın seyri hakkında bilgi edinilir ve kontrollü bir şekilde sürecin uygulanmasına devam edilir. Önemli bir meslek olduğu için kişinin yakınında diyabet hastası varsa bu mesleği seçebilmektedir.
Yakınına daha kolay yardımcı olabileceği için kişiler özellikle diyabet hemşireliğini seçerler. Yalnızca kendi yakınınıza değil başka yüzlerce kişi için de zor süreçlerini geçirmek için yardımcı olabilir ve onların daha kaliteli bir hayat sürmesini sağlayabilirsiniz.
Diyabet hemşiresi olduğunuzda 3.500 TL’ye kadar değişen maaş rakamları alınabilir. Devlet ya da özel hastanede çalışmanıza göre değişebilir.
Diyabet Hemşireliği Derneği
Diyabet hemşirelerinin kendi meslek grubundan insanlarla iletişim içerisinde olduğu bir dernek olan Diyabet Hemşireliği Derneği kurulurken amacı diyabet hemşireleri ile iletişime geçerek onlara destek olmaktır.
Diyabet hemşireleri desteklendiği müddetçe diyabet hastaları da ihtiyaçları olan bakımı eksiksiz bir şekilde alabilir. Diyabet hastası bir kişi dernek ile iletişime geçtiğinde kendisi için en doğru hemşireyi bulmasına yardımcı olunur.
Dernek diyabet hemşireliğinin kuralları ve standartlarını belirleyerek her şeyin belirli kurallar ve disiplin çerçevesinde ilerlemesini sağlar. Diyabet hemşireliğine dair gelişme amaçlı araştırmalar yapılır ve tüm araştırmalar dikkatle izlenir.
İnsanlara diyabetin nasıl bir hastalık olduğunu anlatmak için toplantılar ve konferanslar düzenlenir ve halkın bilinçlenmesi sağlanır. Diyabet hemşirelerinin eğitiminin sağlayarak mesleğe en büyük katkıyı dernek sağlar ve takibi yapar.
Görsel Kaynak: ShutterStock, Adobe Stock