Geriatri Hemşireliği
Geriatri hemşireliği, yaşlıların bakımını kapsayan bir hemşirelik alanıdır. Geriatri hemşirelik alanı, yaşlı bireylerin bazen çok karmaşık hale gelebilecek özel gereksinimleri için önemli bir hizmettir. Ülkemizde yaşlı nüfusun gittikçe artması göz önünde bulundurulursa, geriatri sağlık konularında uzmanlaşmış hemşirelere çok ihtiyaç olacağı görülmektedir.
Yaşlıların bakımı bedensel, psikolojik veya özel bir hastalıktan dolayı çok karmaşık olabilir. Geriatri alanındaki bir hemşire yaşlı hastaların zihinsel sağlıklarına, psikolojik durumlarına ve tıbbi durumlarına dikkat etmelidir. Bu alandaki hemşireler, yaşlı hastaların aileleriyle iletişim kurmalıdır. Yaşlı hastanın bakıcısı varsa gerekirse yan yana çalışmalıdır. Geriatri hemşiresi hastayla ilgili karmaşık görevlerini yerine getirirken, aile üyelerine yaşlı bakımıyla ilgili eğitimler sunmalıdır.
Geriatri Hemşireliği Nedir?
Geriatri hemşireliği yaşlı bireylere bakım sunan bir alan olduğu için, bu alanda çalışacak kişilerin yaşlı bakımına ilgili olması çok önemli bir faktördür. Ayrıca hemşirenin bu alanda becerikli, hoşgörülü, sabırlı olması gerekmektedir. Geriatri hemşirelerinin etik ilkelerine, insan haklarına, yaşlı bakım ilkelerine ve yaşlı bakım gereksinimlerine göre hizmet sunması önemlidir. Geriatri hemşiresinin görevleri aşağıda sıralanmıştır:
- İlgilendiği yaşlı bireye ve bireysel gereksinimlerine saygı gösterir.
- Yaşlı bireylerin onurlarını korumalıdır.
- İlgilendiği yaşlı bireylerin değerlerine, tutumlarına, inançlarına saygılı olmalıdır.
- Yaşlı bireylerin sağlık sorunlarını önemsemelidir. Yaşlıların sağlık sıkıntılarının giderilmesi için çaba harcamalıdır.
- Yaşlı hastanın, ilaçlarının korunması ve kullanımından sorumludurlar. Bu açıdan huzurevi revir yönetiminden doğrudan sorumludur.
- Hemşire yaşlı hastanın şikâyetlerini dinlemelidir. Gerek duyarsa doktora hasta ile ilgili bildirimlerde bulunmalıdır. Ayrıca yaşlı hastayı muayene ve tedavi edilme durumlarına hazır olmalıdır.
- Geriatri hemşireliği yapan kişiler, yaşlı bireylerin tedavilerini, yapılan bakımları, kayıt altına almalıdır.
- Hasta yaşlıların ilaç kullanımlarını sağlamak ve varsa enjeksiyonlarını yapmalıdır. Bu tür uygulamaları zamanında yapmalı ve kaydedip imzalamalıdır.
- Yaşlı hastaların kaldıkları yaşam alanlarının temizliğine dikkat etmelidir.
- Yaşlı hastaların vücut temizliği, giysi ve yatak temizliği ile ilgili eksiklikleri tespit ederse giderilmesini sağlamalıdır.
- Huzurevinde diyetisyenin olmadığı zamanlarda yemek bölümünün hijyen kurallarına göre çalışmalarını sağlamalıdır.
- Yaşlı hastaların muayene ve tedavi kapsamında tansiyon, nabız ve ateş gibi takiplerini yapmalıdır.
- Yaşlı hastalara acil müdahale gerekirse ilk yardım yapar.
- Bulaşıcı hastalık durumunda gerekli tedbirlerin alınmasını sağlar.
- Geriatri hemşireliği görevleri arasında, yaşlı bireylerin hastanelere sevki durumunda onlara eşlik etmekte bulunmaktadır. Hemşire, yaşlı birey hastaneden taburcu olurken çıkış işlemlerinin yapılmasını sağlamalıdır.
- Huzur evinde görevli olduğu yerde yaşlıların yemek yemeleri ile ilgilenmelidir. Yeme güçlüğü yaşayan yaşlı bireylere yardımcı olmalıdır.
- Diğer hemşire ve çalışma arkadaşlarıyla uyumlu çalışmalıdır.
- Geriatri hemşiresi, yaşlı bireyin fiziksel, psikolojik, zihinsel, sosyal ve dayanma gücüne uygun teknikleri kullanmalıdır.
Geriatri Hemşiresi Nasıl Olunur?
Geriatri hemşireliği için liselerin sayısal bölümünden mezun olmak gerekir. Sağlık alanında eğitim almak isteyenler liseyi iyi bir ortalama ile bitirmelidir. Lisedeki ortalama üniversite tercihini etkilemektedir. Üniversite giriş sınavlarından alınan puanla sağlık bilimleri fakültesi veya sağlık yüksekokulları hemşirelik bölümü tercihi yapılmalıdır. Geriatri hemşireliği için üniversitenin hemşirelik bölümünü bitirmek gerekir. Hemşirelik bölümü pratik uygulamaların fazla olduğu stresli ve yoğun bir bölümüdür. Kamuda görev almak isteyenler KPSS Lisans sınavına girerek huzurevlerinde hemşire olabilirler. Özel sektördeki kurumlarda ise sizi mülakatla işe almaktalar.
Geriatri Hemşireliği Maaşları
Geriatri hemşireliği maaşlarını özel ve kamu olarak incelemek gerekir. Ayrıca maaşlardaki değişkenlikler nöbete kalınması, tecrübe yılı, eğitim derecesine göre farklılık göstermektedir. Maaş alımlarında kişinin evli veya bekâr olması da çok az maaşı etkilemektedir.
- Kamuda geriatri hemşireliği maaşı en düşük 4.300TL, en yüksek 6.000TL olarak değişiklik göstermektedir. Yani ortalama kamu maaşı 4.600 TL civarındadır.
- Özel sektörde geriatri hemşirelik maaşı en düşük 2.800 TL, en yüksek 5.000 TL olarak değişiklik göstermektedir. Ortalama özel sektör maaşı 3.900 TL seviyelerindedir.
Geriatri Hemşireliği Derneği
24.02.2012 tarihinde kurulan Geriatri Hemşireliği Derneği’nin merkezi Ankara’dadır. 24 Kasım 2012 tarihinde ilk seçimli genel kurulu yapılmıştır. Derneğin başkanlığını Prof. Dr Firdevs Erdemir yapmaktadır. Geriatri hemşireliği derneğinin amaçları aşağıda sıralanmıştır:
- Türkiye’de geriatri alanındaki hemşireliğin gelişimi için çaba harcamaktır.
- Geriatri alanındaki hemşirelerin arasında mesleki iletişimi sağlamaktır. Bu alandaki hemşireler arasında sosyal dayanışmayı güçlendirmektir.
- Ülkemizde geriatri alanındaki hemşirelik özel bir hemşirelik alanıdır. Dernek, geriatri hemşirelerinin sorumluluklarını, vazifelerini belirlemede hemşirelere destek vermektedir.
- Yaşlı bireylerin yaşam kalitelerinin iyileştirilmesi, sağlıklarının korunması için hemşirelerin işlevlerini ve rollerini desteklemektir.
Kaynaklar
http://www.saglikatolyesi.com/gelecegin-aranan-hemsirelik-uzmanliklari-geriatri-hemsireligi/
http://www.e-hemsire.com/blog/hastaliklar-ve-hemsirelik-yaklasimlari/geriatri-ozel-bakim-hemsireligi
https://www.kariyer.net/pozisyonlar/evde+bakim+hemsiresi/maas
Görsel Kaynaklar: Envato Elements, Adobe Stock