İşyeri Hemşireliği Nedir?
İşyeri hemşireliği nedir? 25.02.1954 Tarihli ve 6283 sayılı Hemşirelik Kanununda yer alan maddeye göre, işyeri hemşireliği, hemşirelik mesleğini icra etmekle görevli olan, Bakanlığın verdiği karar ile iş sağlığı ve güvenliği kapsamında görevini yapmakla hükümlü ve işyeri hemşireliği belgesine sahip olan görevliler olarak nitelendirilmiştir.
İşyeri hemşiresi nasıl olunur? Sorusunun cevabı olarak; son çıkan mevzuat gereği İşyeri hemşirelerinin, 6331 sayılı kanunun tanımında yer alan, icra etmek durumunda olan mesleklerinin üzerine ek olarak gerekli eğitimleri almaları ve bunun neticesinde İşyeri Hemşireliği Sertifikası’nı elde etmeleri zorunludur.
İşyeri Hemşireliği Sertifikası almak için işyeri hemşireliği kursunda eğitim sonrası yapılacak olan sınavdan en az 60 puanlık bir başarı elde edilmesi gerekmektedir. Adaylar, bu şartlar yerine getirdikten sonra, Çalışma Bakanlığından işyeri hemşireliği sertifikası almaya hak kazanırlar.
İşyeri Hemşireliği Görev, Yetki ve Sorumlulukları
İşyeri hemşireliği görev, yetki ve sorumlulukları bakımından incelendiğinde;
- İşyeri hemşiresi, işyeri hekimiyle beraber koordineli olarak çalışır ve gerekli olan tüm veriler ile bilgileri toplayarak, kayıt altına alır.
- İşyerinde çalışmakta olan personellerin sağlık durumlarını ve çalışma koşullarını muayene form tutanağına işler ve çalışanların muayeneleri sırasında işyeri hekimiyle birlikte çalışma sağlar.
- İşyeri personellerinin gerekli olan sağlık tetkik ve muayenelerinin yaptırılmasını sağlar.
- İşyerinde çalışan kişilerin sağlık alanında eğitim almalarını sağlar ve bu eğitimde başrolde yer alır.
- İlk yardım durumları esnasında işyeri hekimiyle birlikte sistemli olarak çalışır.
- İşyerlerinin temizlik koşullarının yeterli seviyede olmasını sağlar ve hijyen hususunda gerekli takipleri üstlenir.
- İşyeri hekimiyle birlikte sistemli olarak diğer iş sağlığı ve güvenliği alanında bulunan yetkileri yerine getirir.
- İşyerindeki diğer sağlık destek görevlilerine çalışmaları hususunda katılım sağlayarak destek olur.
Ebeler İşyeri Hemşireliği Yapabilir mi?
Ebeler işyeri hemşireliği yapabilir mi? Kapsamında; Bakanlıkça belgelendirilmiş olan hemşireler, işyeri hemşireliği belgesine sahip olabilmektedir. Belgeye sahip olma şartları için ise;
- Hemşirelik mesleğinde lisans mezunu olmak,
- Sağlık memuru statüsünde olmak gerekiyor.
Bunun dışında yer alan ebeler şu an için, bu haktan yararlanamamaktadır.
Ebelerin bu hususta, İşyeri Hemşireliği statüsünde yer alabilmeleri için, bu alandaki yönetmeliğin 4. Maddesinde yer alan işyeri hemşiresi olmak isteyen kişilere “Ebe” ibaresi eklenmesi gerekmektedir. Şu anki durumda, henüz böyle bir değişiklik durumu olmadığından, ebeler işyeri hemşireliği alanında görev alma yetkisine sahip olamamaktadır.
İşyeri Hemşireliği İş İmkanları Nelerdir?
İşyeri hemşireliği iş imkanları bakımından daha çok tehlikeli iş statüsünde yer alan işletmelerde görev yapabilmektedirler. Tehlikeli iş kapsamında bulunan inşaat, maden işletmeleri, metal sanayi, kimyasal madde üreten tesisler gibi kuruluşlarda işyeri hemşiresi çalıştırılması zorunludur.
İşyeri çalışan sayısının fazla olduğu tehlikeli iş statüsünde yer alan işletmelerde, kaza durumlarının yoğun olmasından kaynaklı olarak, işyeri hemşiresi çalıştırılması gerekli olarak görülmüştür. İşletmelerin çalışan sayısı baz alınarak görev yapması zorunlu hale getirilen işyeri hemşirelerinin, çalışan kişi başına göre saatlik çalışma durumları belirlenmektedir.
İşyeri hemşireleri,
- Çalışan kişi sayısı 10 ile 49 arasında olan işletmelerde kişi başı aylık olarak en az 10 dakika,
- 50 ile 249 arasında olan işletmelerde ayda en az 15 dakika,
- 250 üzerinde çalışanı bulunan işletmelerde yine kişi başı olarak ayda en az 20 dakika kadar görevlerini icra etmektedirler.
İşyeri Hemşireliği Maaşları
İşyeri hemşireliği maaşları, kişinin kıdem, çalışma süresi ve eğitimine göre farklılık gösterebilmektedir. Yaklaşık olarak hesaplanan işyeri hemşireliği maaşlarını şu şekilde ifade edebiliriz;
- Kıdemi en düşük işyeri hemşireliği maaşı yaklaşık olarak 2.820 TL,
- Orta seviyede bulunan işyeri hemşireliği maaşı 3.780 TL,
- En yüksek işyeri hemşireliği maaşı ise 6.000 TL olarak hesaplanmıştır. Belirtilen bu rakamlar tahmini ücretler olup, farklılık gösterebilmektedir.
İşyeri Hemşireliği Belgesi Kaç Yıl Geçerli?
İşyeri hemşireliği belgesi kaç yıl geçerli? Sorusunun cevabını şu şekilde ifade edebiliriz ki;
DSP Belgesi yani işyeri hemşireliği sertifikasının geçerlilik süresi 5 yıldır. Belgenin alınmasından itibaren geçen 5 yılın sonunda mutlaka vize işlemlerinin yaptırılması gerekmektedir. Vize yaptırılmayan belgeler yenilenme işlemlerine kadar askıya alınmaktadır.
Kaynaklar:
https://mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.3.6283.pdf
http://www.bilgemed.com.tr/isyeri-hemsiresi-ve-gorevleri
https://hemsiresite.blogspot.com/2021/01/isyeri-hemsireligi-ve-isyeri.html
https://www.kariyer.net/is-ilanlari/isyeri+hemsiresi
Görsel Kaynaklar: Envato Elements ve Adobe Stock