Pediatri Hemşireliği Nedir?
Pediatri hemşireliği dünyadaki tüm çocukların haklarını göz önünde bulundurarak profesyonel hemşirelik görevleri doğrultusunda 0-18 yaş aralığında bulunan tüm çocukların aile ve toplum içerisinde fiziksel, duygusal, bilişsel ve sosyal açıdan sağlıklı büyümesi ve gelişmesi ayrıca hastalıklardan korunması konusunda çalışmalardan sorumlu kişidir. Ayrıca çocuk sağlığının en iyi düzeye çıkarılmasını amaçlamaktadır. Çocuğun hastalandığında tedavisi, bakımı ve rehabilitasyonundan tamamıyla sorumludur. Pediatri hemşireleri pediatri servisinde çalışmaktadır. Bu alanda hizmet yapmak isteyen hemşirelerin çocuklarla iletişiminin iyi olması gerekmektedir. Aksi takdirde hasta çocuklara gereken tedavileri uygulamada zorluklar yaşanabilmektedir.
Nasıl Pediatri Hemşiresi Olunur?
Pediatri servisinde hemşire olabilmek için öncelikle hemşire statüsüne ulaşmak gerekmektedir. Bunun için sağlık ile ilgili üniversitelerin lisans bölümlerinden birini kazanmak gerekmektedir. Pediatri hemşiresi olmak için ilk adım olan hemşirelik unvanını aldıktan sonra Pediatri alanında kendinizi geliştirmeniz gerekmektedir. Bunun için verilen eğitim veya seminerlere katılmak gerekmektedir. Ayrıca hastanelerin çocuk servislerinde gönüllü şekilde çalışmalar yürütmek de pediatri konusunda deneyim kazanmayı sağlamaktadır.
Pediatri Hemşiresinin Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
Çocuğun erişkinden farklı fiziksel ve psikolojik özelliklere sahip olduğunu ve bu durumu algılama sürecinin henüz tam olarak gelişmemiş olduğunu ve devamlı olarak gelişme gösterdiğini bilmelidir.
- Çocuğun kendini savunma gibi bir durumu söz konusu olmadığından dolayı çocuğun savunuculuğunu yapmalıdır.
- Çocuğun özgüven, başına gelen sorunlarla başa çıkma ve sosyal çevre içinde davranış özelliklerinin erişkin kişilere oranla az gelişmiş olduğunu bilmelidir. Bu konuda çocuğa yardımcı olmalıdır.
- Pediatri hemşiresi çocuk hemşireliği konusunda her gelişme ve araştırmayı detaylı bir şekilde yakından takip etmelidir.
- Çocuğa en uygun olan bakım şeklinin aile merkezli bakım olarak verilmesi gerektiğini bilmeli ve bu yönde çalışmalar yürütebilme bilincinde olmalıdır.
- Çocuğun yaş ve gelişim düzeyini dikkate alarak ona göre sözel ve sözel olmayan iletişim tekniklerini kullanmalıdır.
- Alanı ile ilgili olarak her türlü konuda araştırma yapmalıdır.
- Evrensel çocuk hemşireliği kuralları adı verilen kuralları iyi bilerek bunlara uyma konusunda gereken özeni göstermelidir.
- Çocuğun fiziksel, bilişsel, ruhsal ve sosyal durumu ile ilgili tüm sorunları, hastalıkları ve bakımında izlenecek yolları iyi bilmelidir.
- Çocukları çok sevmeli iyi bir dinleyici ve gözlemci olmalıdır.
- Sabırlı ve güler yüzlü olmalıdır.
- Çocuklarla iletişim kurma konusunda başarılı olabilme yollarını öğrenmeli ve uygulamalıdır.
Pediatri Hemşiresinin Görevleri Nelerdir?
Pediatri hemşiresi pek çok görev ve sorumluluğa sahiptir. Bunlardan bazıları;
- Çocuğun bakımında uygulanması gereken tüm uygulamaları çocuğun ailesinin içerisinde bulunduğu kültürel, sosyal, tıbbi durumuna ilişkin veriler doğrultusunda saptayarak duruma uygun bakım yöntemleri planlayıp uygular ve bakımın sonucunu detaylı şekilde değerlendirir.
- Çocuk konusunda çocuğa yapılan tüm ihmal ve istismarları iyi tanıyarak olabilecek şüpheli durumlarda bu olumsuz durumu ilgili yerlere bildirimde bulunmalıdır. Ayrıca çocuğa bu konuda en etkili ve hassas şekilde yaklaşmalıdır.
- Çocuğu incelerken çocuğun içerisinde yetiştiği aile ve çevresini her yönüyle bir bütün olarak ele alır ve çocuğa vereceği bakımın her aşamasına çocuğun ailesini dahil eder.
- Çocuk, aile ve de çevresi ile her konuda gerekli olan ilişkiyi kurma tekniklerini kullanır.
- Hastanede yatarak tedavi görecek olan çocuğu ve ailesini servise kabul etmektedir. Çocuk ve ailesi için ayrılan oda ve yatağı göstererek çocuk ve ailesinin servise ve de kuruma uyumunu sağlar.
- Pediatri hemşiresi çocuk ve ailesine ihtiyaç duyduğu rahat ve güvenli ortamı sağlayarak bulundukları odada gerekli malzemelerin yeterli ve çalışır durumda olup olmadığını kontrol eder.
- Hastalık sürecini objektif ve sübjektif şekilde gözlemleyip verileri değerlendirerek izler ve değişiklikleri ilgili belgelere kaydeder.
- Çocuğun bakım ve tedavisi sırasında terapötik oyunu kullanır.
- Tanı konulması amaçlı olarak hastadan alınması gereken örnekleri alıp, en uygun şekilde ve en kısa sürede yerine ulaştırmayı sağlar.
- Çocuğun tedavisinin sonlanması ile ailesinin taburcu olduktan sonra çocuk için verilen en uygun bakımın devamlılığını sağlayabilmeleri için onlara gerekli tüm bakım becerilerini öğretip, rehberlik ve danışmanlık yapmaktadır.
- Çocuğun hastalığının tanı ve tedavisi amaçlı uygulamalar için çocuk ve ailesini en uygun şekilde hazırlayıp, işlem esnasında rahatlatır ve işlem sonrasında detaylı bir şekilde izler.
- Pediatri hemşiresi gerek görülen durumlarda hastanın güvenli ve kurallara uygun bir şekilde taşınmasını sağlamaktadır.
- Hastaya uygulanacak olan her türlü ilaç tedavisini ve uygulamaları yapmalıdır.
- Psikolojik anlamda çocuk ve aileye her türlü desteği sağlamaktadır.
Kaynaklar:
Yazılı Kaynak: Pediatri Hemşireliğinde Aile Merkezli Bakım, Ankara Üniversitesi
Görsel Kaynak: Envato Elements