Rehabilitasyon Hemşireliği Nedir? Rehabilitasyon Hemşiresi Görev ve Yetkileri Nelerdir?
Rehabilitasyon Hemşireliği hastaların psikolojik ve fizyolojik değişikliklerini izleme, stresle başa çıkma yolları gibi ve problem çözme gibi becerilerin var olandan daha iyiye gitmesinde yardımcı olmak, yaşam kalitesini arttırma amacıyla hizmet veren sağlık profesyonelleridir.
Genellikle yaralanma ya da birtakım hastalıklardan dolayı tedavi görmesi gereken hastaların bulunduğu alanda görev yapan sağlık profesyonelleridir. Rehabilitasyon Hemşiresinin amacı hasta ya da hastaların olabildiğince günlük işlevlerini yerine getirmesinde yardımcı olmaktır. Rehabilitasyon hemşiresi yaşam kalitesini yükseltmek için başlayan tedavi programını oluşturur.
Rehabilitasyon hemşiresinin ana amacı hastanın olabildiğince bağımsız bir şekilde yaşamasını sağlamaktır. Hastanın içinde olduğu şartlarda yaşamaya alışması, öğrenmesi ve gelecek hayatını devam ettirebilmesi gibi konularda destekler alması gerekir. Bu alanda uzman bir rehabilitasyon hemşiresi hastanın ilk anından başlayarak pek çok aşamada yanında olur ve ona destek sağlar. Hasta artık içinde bulunduğu durumu anlar ve hayatını tek başına devam ettirebilecek konuma geldiği zaman ise görev tamamlanmış olur.
Rehabilitasyon Nedir?
Fizyolojik ve anatomik yetersizliğin tedavi edildiği bir bilim dalıdır. Azalan nörobilişsel işlevi yeniden kazanmak, geliştirmek için rehabilitasyona gerek vardır.
Rehabilitasyon her yaştan hastaya verilebilir. Yeni doğmuş, yaşlı ya da hayatının bir alanında kaza geçirmiş bir birey rehabilitasyon alabilir. Yaşam kalitesinde olan bozulma, bağlamlılık, işlev kaybı ve benzeri durumlarda rehabilitasyon alınabilir. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR) eskiden tek çatı altında verilse de günümüzde her ikisi de farklı alanlara ayrılmıştır.
Rehabilitasyon Hemşireliği Nedir?
Rehabilitasyon Hemşireliği meslek tanımı olarak, psikolojik ve fizyolojik olarak hastanın değişikliklerini izleyerek stresle başa çıkmasında yardımcı olmak, çözüm yollar bulmak ve yaşam kalitesini yükseltmek adına yardımcı olmaktır. Bu alanda hemşirelik hizmeti veren nitelikli sağlık profesyonelleri olarak da adlandırılabilir.
Rehabilitasyon Hemşireliği hastaların işini yapmaya engel olan hastalık ve sakatlıklarında hastalara yardımcı olmak, hastanın hastalığını gidermek ve hastayı çalışabilecek duruma getirmek için uygulanan tedavi yönteminde başrol oynar. Hemşireler genellikle bakım ve hastanın süreci kolay atması, alışması ve uyum sağlaması için gereken tüm çalışmaları yapar.
Rehabilitasyon Hemşiresi Kimdir? Nasıl Olunur?
Rehabilitasyon Hemşiresi kişileri hastalıklardan korunma konusunda bilgilendiren, ruh ve beden sağlığının bozulması gibi durumlarda hekimin order ettiği tedaviyi uygulayan, denetleyen ve izleyen sağlık personelidir. Ayrıca hastanın tedavisi için gereken hemşirelik bakımını uygular.
Hemşirelik Fakültesi’nin Hemşirelik Bölümü, Sağlık Yüksekokulları’nın Hemşirelik ile ilgili programlarından ve Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin Hemşirelik Bölümünden 4 yıllık bir lisans eğitimi alınarak mezun olmak gerekiyor.
Hemşirelik Fakültesi, Sağlık Yüksekokulları, Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde eğitimler 4 sene sürmektedir. Eğitimlerde dersler teorik ve uygulamalı olarak 2 aşamalı devam eder. Hemşirelik eğitimlerinde;
- Mesleğin tarihçesi
- İnsan yapısı fonksiyonları, parazitler ve bakteriler ile birlikte dezenfeksiyon ve sterilizasyon önlemleri
- İlk yardım temel hasta bakımı ilke ve yönetmelikleri
- İlaçlar yan etkileri ve ilaçların korunması, uygulanması
- Doğum ve aile planlaması
- Akıl sağlığı hastalıkları, hastalara özel bakım
- Bulaşıcı hastalıklar ve bulaşma yolları
- Çocuk hastalıkları bakım ve ilkeleri ile uygulanması
- Ve daha bunun gibi birçok alanda ders görülüyor.
Rehabilitasyon hemşiresi olmak için hastanelerde verilen sertifika programlarına başvurabilirsiniz.
Rehabilitasyon Hemşiresi Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Rehabilitasyon hemşireliği oldukça zor bir meslektir. Son derece zorlu görevleri bulunur. Sorumluluk ve çalışma şartları zaman zaman ağırdır. Rehabilitasyon hemşiresi görev ve sorumlulukları hemen aşağıda yer alıyor.
- Sağlık eğitimi ve danışmanlık
- Hasta kabulü, hastayı muayene hazırlama
- Ameliyathanelerde fiziksel ortam hazırlama, ameliyat ekibine yardımcı olma
- Tedavisini üstlendiği hastaların düzenli olarak kontrolünü yapmak ve rapor yazmak.
- Uzman hekime hasta hakkında bilgi vermek
- Hastaya uygulanacak tedavi sürecinde rol alır, uygular, takip eder ve hastanın düzenli olarak kullanacağı ilaçların takibini yapar
- Ana ve çocuk sağlığı aile planlaması alanlarındaki tüm hizmetlerin yürütülmesinde rol alır
Rehabilitasyon hemşireliği devlet hastaneleri başta olmak üzere, özel hastaneler, Sağlık Ocakları bünyesinde çalışabilir. Rehabilitasyon hemşireleri, hekimler ve diğer sağlık çalışanları ile koordineli bir çalışma yürütür. Hastaların kontrolü, bakım ve tedavilerinde rehabilitasyon hemşireleri başrol oynar.
Hemşireler sabit bir çalışma saatine dahil değildir. Vardiyalı çalışma sistemi vardır. Hastanelerde 7/24 çalışma sistemi olduğu için rehabilitasyon hemşireliği içinde bu durum geçerlidir.
Kaynaklar:
https://docplayer.biz.tr/5408499-Rehabilitasyon-ve-hemsirelik.html
http://www.hacettepehemsirelikdergisi.org/pdf/pdf_HHD_22.pdf
Görsel Kaynaklar: Adobe Stock, ShutterStock