Süpervizör Hemşire Nedir? Süpervizör Hemşire Nasıl Olunur?
Süpervizör hemşire, başhemşireye karşı sorumlu olan, kurum içerisinde hemşirelik hizmetleri sorumlusu olarak görev yapan kişilere verilen isimdir. Bu hemşireler, yönetmelikte gözetmen hemşire olarak da geçmektedir. Asıl olarak Hemşire Hizmetleri Müdürlüğü’nün görevde olmadığı süre boyunca, yetki, sorumluluk ve görevleri teslim alarak, sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliğini sağlamaktadır. Bu yazıda süpervizör hemşireliğinin ne olduğundan ve bu mesleği yapan kişilerin görev, yetki ve sorumlulukları ele alınacaktır.
Süpervizör Hemşire Nedir?
Süpervizör hemşire, sağlık kurum ve kuruluşlarında, başhemşire ve hemşirelik hizmetleri müdürünün mesai saatleri dışında, bu kişilerin görev, yetki ve sorumluluklarını üstlenen kişilerdir. Hemşirelik yönetmeliğinde bulunan tanıma göre, başhemşirenin olmadığı zamanlarda yetki ve sorumlulukları Süpervizör hemşireye geçmektedir. Bu nedenle genellikle resmî tatillerde ve gece saatlerinde çalışmaktadırlar. Sağlık kurum ve kuruluşlarında, sağlık hizmetlerinin aksamaması adına, başhemşire ya da hemşirelik hizmetleri müdürünün izinli olduğu zamanlarda, görev ve sorumlulukları üstlenerek, oldukça önemli bir rol oynamaktadırlar. Kısaca süpervizör hemşire, genel mesai saatleri dışında hemşirelik hizmetleri müdürlüğünü temsil ederek, görev ve sorumluluklarını yerine getirir ve yetkilerini kullanır.
Süpervizör Hemşire Nasıl Olunur?
Süpervizör hemşire olabilmek için genellikle ilgili bölümün (hemşirelik) lisans eğitimini tamamlamak gerekmektedir. Kurumdan kuruma farklılık gösterse de alanda yaklaşık beş sene deneyim aranmaktadır. Bununla birlikte yüksek lisans veya doktora diplomasına sahip olmak da bu mesleğe seçilebilmek için kişilere avantaj kazandırmaktadır. Ancak kurum ya da kuruluş içerisinde lisans mezunu hemşire yok ise, başhemşire, bu pozisyon için diğer hemşireler içerisinden görevlendirme yapabilir.
Kurum içinde kişilerin iş performansı, klinik deneyimi, ekip çalışmasında iyi olmak, görevleri başarıyla yerine getirmesi ve sempozyum, kongre, seminer vb. etkinliklere katılarak kendini geliştirmesi de bu meslek için tercih edilebilir olma şansını arttırmaktadır. Bu kişiler, bütün bir hemşirelik hizmetleri müdürlüğünü temsil ettiği için, sağlık kurumundaki tüm servis ve birimlere hâkim olması beklenmektedir. Başhemşire, bütün bu özellikleri gösteren kişiler arasından bir hemşireyi süpervizör hemşiresi olarak seçmektedir.
Süpervizör Hemşirenin Görev, Sorumluluk ve Yetkileri Nelerdir?
Süpervizör hemşiresinin görev, sorumluluk ve yetkileri, başhemşire ya da hemşire hizmetleri müdürününkilerle benzerlik göstermektedir. Bu görev, yetki ve sorumlulukları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Kurumun ve hemşire hizmetleri müdürlüğünün sağlık politikasına, yöntem ve talimatlarına uygun olarak konulmuş olan kuralları göz önünde bulundurarak görev yapar. Kendisi gibi, diğer hemşirelerin de bu politika ve kurallar çerçevesinde çalışmasını sağlar. Diğer hemşireleri denetleyerek yapılmakta olan hemşirelik uygulamalarının standartlara uygun olmasını sağlar.
- Kurum içerisindeki hizmet ve uygulamaların devamlılığını sağlamakla yükümlüdür. Denetleme yapabilmek için ve hasta bakımının kalitesini arttırmak için düzenli bir şekilde vizite çıkar. Genel durumu değerlendirerek rapor hazırlar.
- Gerektiğinde beraber çalıştığı hemşirelere rehberlik eder, bilgilendirme çalışmaları yapar.
- Hemşirelik kayıt formlarının takibini yapar, eksikleri rapor eder.
- Müdürlük tarafından istenen kayıt, rapor ve istatistiklerin tutulmasını sağlar.
- Genel duruma hâkim olarak, hemşirelerin ve hastaların ihtiyacına göre hemşirelerin çalışma programlarında değişiklik yapabilir. Saatlerde ve nöbetlerde yeni ayarlamalara gidebilir. Mesaisi içerisinde, birim ve servislerde ihtiyaca göre çalışacak hemşirelerin sayısını ve niteliğini değiştirebilir. Hemşireler arasında yeni görevlendirmeler yapabilir.
- Beraber çalıştığı hemşirelerin çalışma performanslarını takip eder. Değerlendirmesini yapar, sorun ve sıkıntıları tespit ederek bunların çözülmesine yardımcı olur.
- Yeni başlayan hemşirelerin uyumlanma sürecinde eğitim ve danışmanlık hizmeti verir.
- Alanda kullanılan araç-gereçlerin ve diğer malzemelerin teminini sağlar. Ayrıca bunların depolanmasında ve kullanımında denetleyici pozisyondadır.
- Alandaki genel işleyişle ilgili sorunları hemşirelik hizmetleri müdürlüğüne rapor eder ve sorunların çözümünde aktif olarak görev alır.
- Gerek duyulan zamanlarda depoya, eczaneye erişim yetkisi vardır ve buraları kullanabilir.
- Acil durumlarda (acil ameliyata alma, ölüm vb.) prosedüre göre hareket edilmesini sağlar.
- Afet ve kaza gibi olağanüstü durumlarda ilgili birimlerle birlikte hareket ederek acil durum planlarının uygulanmasına katkıda bulunur.
- Verilen bakım ve hizmetin kalitesini arttırmaya yönelik araştırmalar ve çalışmalar yapar.
- Hemşirelik hizmetleri müdürlüğü tarafından gönderildiği mesleki eğitimlere, komitelere, kurullara, çalışmalara vb. katılarak verilen görevi yerine getirir.
- Kurumdaki hemşirelik hizmetlerinin mesleki etiğe uygun olarak verilmesini sağlamakla mükelleftir.
- Bu görevde çalışanlar yalnızca hemşirelerle değil, eczaneyle, depoyla, kan merkeziyle, hasta yakınlarıyla, güvenlikle vb. birimlerle koordineli olarak çalışır.
Kaynaklar:
http://www.e-hemsire.com/blog/hemsirelik-mevzuati/hemsirelik-hizmetleri-sorumlusu
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2010/03/20100308-4.htm
Görsel Kaynaklar: Adobe Stock