Eğitim Hemşireliği Nedir? Eğitim Hemşireliği Sertifikası Nasıl Alınır?
Eğitim hemşireliği, sağlık kurum ve kuruluşlarında hizmet içi eğitimi, hemşireler için uyum programlarının hazırlanması ve diğer eğitim programlarının düzenlemesi gibi konularla ilgilenen bir meslektir. Eğitim hemşireleri, sağlık personeli olarak görev alan hemşirelerin mesleki gelişimlerine katkı sunmaktadır. Bu yazı içerisinde eğitim hemşiresinin ne iş yaptığı, görev ve sorumluluklarının ne olduğuna değinilecektir.
Eğitim Hemşireliği Nedir?
Eğitim hemşireliği, kurum ve kuruluşlarda hizmet veren hemşirelerin eğitimi ve mesleki gelişimiyle ilgilenen, bu konuda çeşitli organizasyonlar düzenleyen meslek dalıdır. Eğitim hemşiresi olan kişi, aynı zamanda çalışan hemşirelerin görev ve sorumluluklarının belirlenmesinde de aktif bir şekilde rol oynamaktadır. Bu kişiler, hemşirelerin çalıştığı bütün kurum ve kuruluşlarda eğitim ve gelişim için çalışabilmektedir. Eğitim hemşireliği yapacak kişilerde şu özelliklerin olması beklenmektedir:
- Eğitim verecek, bilgi ve deneyim aktarabilecek kabiliyete ve donanıma sahip olmak
- Problem çözmede başarılı olmak
- Araştırmacı bir yapıda olmak
- İletişim kurma konusunda iyi olmak
- Liderlik vasfı taşımak
- Sorunlarla başa çıkabilmek
- Meslek etiğini ön planda tutmak
Eğitim Hemşiresi Kimdir? Görevleri Nelerdir?
Eğitim hemşiresi, sağlık kurum ve kuruluşlarında yürütülecek tüm eğitim hizmetlerini planlamaktan, yürütmekten ve değerlendirmekten sorumlu kişidir. Başhemşireye bağlı olarak çalışmaktadır. Bu kişilere kendi görevleri dışında başka bir görev verilmez. Aynı zamanda bu mesleği yapan kişiler nöbet tutmazlar. Eğitim hemşireliği yapan kişilerin, kurum içindeki görev ve sorumluluklarını aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür:
- Kurum ve kuruluş içerisinde çalışan tüm hemşirelerin ve hemşirelik hizmetlerine bağlı olarak çalışan tüm sağlık personelinin oryantasyonundan ve hizmet içi eğitiminden sorumludur.
- Yapılacak tüm eğitim faaliyetleri, kurumun vizyonuna ve politikasına uygun olmasını sağlar.
- Bütün eğitim etkinliklerinin planlamasını, uygulamasını ve değerlendirmesini yapar.
- Yapılacak olan etkinlikler için diğer ilgili birimlerle ortak çalışma yürütür.
- Planlanan eğitim etkinlikleri için gerekli kaynak ve malzemelerin temin edilmesini sağlar.
- Eğitim bütçesini planlayarak Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü’ne bu bütçeyi sunar.
- Uygulanan programlara kimlerin katıldığının kaydını tutmak ve bu kayıtları arşivlemekle ilgilenir.
- Gerçekleştirilen eğitim faaliyetlerinin ve çalışmaların kaydını tutarak raporlama yapar ve Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü’ne ya da başhemşireye raporları sunar.
- Eğitim için gerekli yeni materyaller geliştirir ve elde olanları etkin bir şekilde kullanır.
- Kendilerini mesleki anlamda geliştirmek için seminer, konferans gibi etkinlikleri takip eder ve diğer çalışanları da bu etkinliklere katılması için teşvik eder.
- Mesleki ve bilimsel yazıları takip eder ve bu konularda çalışanları da bilgilendirir.
- Hasta bakımı ve hemşirelik hizmetlerinin gelişmesi için araştırmalarda bulunur, yeni projeler tasarlar, bu projelere etkin bir şekilde katılır ve bunların uygulanmasını sağlar.
- Hasta bakım hizmetlerinin standartlara uygun olup olmadığını değerlendirerek, gerekli durumlarda hemşirelere rehberlik eder.
- Yapılan araştırma ve projelerde diğer alanlardan uzmanlarla iş birliği içerisinde çalışır.
- Çalışan hemşirelerin iş performansını değerlendirir, kendilerini mesleki olarak geliştirebilmeleri için gerekli çalışmalarda bulunur.
- Mesleğe yeni başlayan hemşirelerin, uyum sürecine destek verir.
- Hastanede staj yapan öğrencilerin eğitiminde aktif olarak rol alır.
- Belli periyotlarla tüm birimleri gözlemleyerek, ihtiyaç duyulan eğitimleri belirler ve buna yönelik programlar hazırlar.
- Hemşirelik hizmet ve bakımı için gerekli prosedürlerin ve kuralların geliştirilmesine ve uygulanmasına katkı sağlar.
- Tüm bu görevleri yerine getirirken meslek etiğini göz önünde bulundurur.
Eğitim Hemşiresi Nasıl Olunur?
Eğitim hemşireliği yapabilmek için, hemşirelik lisans diplomasına sahip olmak gerekmektedir. Yine ilgili bölümün meslek yüksekokulundan mezun olanlar da bu meslekte çalışabilirler. Bununla birlikte kişilerin, eğitim hemşiresi sertifikasına sahip olmaları da şart olarak konulmuştur. Bir kişinin eğitim hemşireliği yapabilmesi için, genellikle en az 5 yıllık deneyime sahip olması gerekmektedir. Bu kişilerin iyi derecede bilgisayar ve yabancı dil de bilmesi beklenmektedir. Aynı zamanda yüksek lisans mezunu olmak da bu alanda avantaj sağlamaktadır.
Eğitim Hemşireliği Sertifikası Nasıl Alınır?
Eğitim hemşireliği mesleğine seçilebilmek için, hemşirelerden sertifika istenmektedir. Bu sertifikayı edinmek için açılan programa, hemşirelikle alakalı bölümlerden mezun olanlar başvurabilmektedir. Açılan programlarda, eğitimden psikolojiye, sosyolojiden iletişime kadar birçok konuda ders verilmektedir. Program boyunca kişiler gerek yapacakları proje ve sunumlarla gerekse girdikleri sınavlarla değerlendirilirler. Sertifika programını başarıyla bitiren kişiler onaylı belgelerini alarak, eğitim hemşireliği yapmaya hak kazanabilmektedir.
Kaynaklar:
https://selcuksem.selcuk.edu.tr/egitim/egitim-hemsireligi-egitim-programi/4834
https://diskapieah.saglik.gov.tr/TR-323189/egitim-hemsireligi.html
http://www.cevrehastanesi.com.tr/upload/dosya/ikgt34-egitim-hemsiresipdf_20181017010316.pdf
Görsel Kaynaklar: ShutterStock, Adobe Stock